avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari

buna ziua.la asociatie azi 17.02.2010 ni s-au adaugat penalizari de pe anul 2009.Nici un locatar nu a fost informat vreodata de existenta acestor penalizari.D-na de la asociatie ne-a spus ca de-abea si-a cumparat un program pe calculator si de-abea acum a reusit sa ne calculeze penalizarile.Este normal sa ni le afiseze acum?Cand noi nu am stiut niciodata de existenta lor?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:25, 26 Februarie 2010
Da, probabil sunt penalizari ale furnizorilor pe care restantierii va trebui sa le plateasca, pentru ca din cauza lor s-au inregistrat acestea.
Pe de alta parte, doamna de la asociatie ar fi trebuit sa stie sa calculeze penalizarile la vremea lor.

Din pdv legal, poate sa vi le puna si acum pe liste.
Din pdv profesional, deh, matematica e un lucru foarte mare!
Poate sa le aplice retroactiv doar de la ultima luna neachitata!
Legal, daca dvs. v-ati achitat cotele pe anul trecut ea nu mai are la ce sa aplice penalizare pentru ca legea spune clar ca se aplica la restanta abia dupa 30 de zile dupa data afisata pe lista de plata(termenul de max. 20 de zile de la afisare) un procent de maxim 0.2%/zi, in functie de hotararea AG.
Ori daca ea vrea sa va calculeze penalizari pentru luna feb.09, iar dvs. v-ati achitat intre timp debitul, matematic si legal rezulta: 0 X 0.2%/zi X nr. de zile = 0!
Faptul ca nu ati stiut niciodata de existenta lor poate fi din 2 motive:
1 - nu v-a interesat pana acum si asta nu va absolva;
2 - nu s-a afisat de catre CE hotararea AG privind penalitatile, in urma sedintei in care au fost stabilite.
Daca sunt penalizari de la furnizori nu are treaba cu cele 30 zile de la data scadenta. Se impart restantierilor din luna in care trebuia achitata factura furnizorlui.
Am zis daca.... :)
Utilizatorul nu ne spune nimic despre ce penalizari este vorba in acel program achizitionat recent de doamna de la asociatie si nici daca a fost restantier anul trecut.
@elga50
Am inteles ce-ati scris, doar ca furnizorii aia nu ar fi stat pana acum ca sa le faca "doamna de la asociatie" plata utilitatilor si penalizarilor aferente.
Plus ca recalcularea asta ar insemna refacerea tuturor listelor de plata pe anul trecut, ar iesi alte sume, alta bulibaseala, alt scandal, alta Situatie a soldurilor de depus,...
Din punctul meu de vedere, daca exista acele penalizari de la fz., ar trebui imputate strict "doamnei de la asociatie" pentru ca nu din vina proprietarilor nu s-a afisat/incasat la timp!
Oricum, ne mai trebuie detalii...
Am sa va spun cum devine chestia cu penalizarile la furnizori:
Furnizorul emite factura si atasat de ea un fluturas cu penalizari sau chiar in ea prevazut o instiintare a penalizarilor. In ambele cazuri acestea sunt separate, atat pe factura, cat si in conturile asociatiei din contabilitatea furnizorului.

La asociatie factura propriu-zisa se imparte pe liste (si ea trebuie platita cu prioritate, altfel se penalizeaza). Penalitatile pot sa nu fie puse pe liste (situatie pe care eu nu o aprob), fie ca nu are programul de calcul, fie nu stie sa le calculeze - cum este in cazul de fata. Le poate calcula separat, asa cum si vin de la furnizor, numai ca trebuie sa se uite in trecut, pe liste, cine era restantier la fiecare suma a penalizarilor din fiecare luna. Si apoi le aduna si le trece gramada in dreptul celor care intr-o luna sau in mai multe de anul trecut or fi fost restantieri.

Nu este o problema, pentru ca furnizorii la care in general asociatiile au penalizari - cei de apa si caldura - nu conditioneaza incasarea facturilor de incasarea...si a penalizarilor. Acestea pot ramane in debit in contul asociatiei....cativa ani buni si nu se leaga nimeni de asociatii.
Se mai intampla ca furnizorii, din nevoie de bani sa mai faca campanii de strangere a penalizarilor, dar asta nu e o prioritate in activitatea curenta, iar asociatiile nu se grabesc sa plateasca aceste penalizari si pentru ca ele nu sunt penalizabile. Totusi pana la urma ele trebuie achitate pentru ca nu te iarta nimeni de plata lor!

Dupa parerea mea aceste penalizari, o data venite cu factura, trebuie impartite celor responsabili (restantierilor), puse pe liste, atunci, calde, si platite si la furnizori.
Chestie de metodologie de lucru si la urma-urmelor de pricepere......:)

Alte discuții în legătură

Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)