avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament...

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati pe cat posibil... cu un sfat. Ce e de facut acum in situatia data?
Sora mea a cumparat, acum un an, de la un dezvoltator un apartament intr-o vila. La semnarea contractului a platit pretul integral.
Desi a platit si i s-a spus ca se poate muta oricand in apartamentul achizitionat, incepand cu data de ..., realitatea a fost alta. Termenul de predare a locuintei nu a fost respectat, fiind amanat prin diverse scuze timp de 6 luni (racordarea nu era finalizata, constructorul a tot amanat incheierea contractelor pentru utilitati, etc). Intr-un final, partial unele au fost realizate, datorita insistentelor surorii mele la constructor. Iar o parte din probleme au fost solutionate pe banii ei, desi tot constructorul avea obligatia sa le faca (centrala termica nu functiona la predare, sora mea a facut tot ce era necesar pt punerea ei in functiune, racord/ contract la lumina, de asemenea). Racordul apa exista; exista si ceasuri de contorizare a consumului de apa, dar nici acum nu vrea constructorul sa incheie contractul cu furnizorul de apa (de peste 1 an si 5 luni nu poate sa platesca aceasta utilitate, in prezent avand de plata destul de multi metrii cubi!!!)
Pe langa acestea, proprietarul/ vanzatorul refuza sa incheie un proces-verbal de receptie a lucrarilor efectuate.
Si de parca nu ar fi suficient: reprezentantul proprietarului (coordonatorul lucrarilor) a fugit in Italia in martie 2013 si a lasat lucrarile nefinalizate; unul din baietii proprietarului, jurist la primaria din localitate a incercat sa sprijine finalizarea unor lucrari (nu toate) dar, mai mult pentru a intarzia/renunta la chemarea in instanta, dupa fuga coordonatorului lucrarilor in Italia din martie 2013 (respectiv, a montat si vopsit niste usi); la baie nu functioneaza apa la cada/dus (din lipsa unor piese, comandate pana la urma de sora mea si montate de altcineva), tot constructorul a lasat neterminate niste retusuri (printre care si parchetul care scartiaie cand calca pe el); in aprilie 2013, celalalt baiat al proprietarului, a venit din Spania, unde lucreaza, si-a solicitat surorii mele sa incheie un proces-verbal prin care sa consimta finalizarea lucrarilor la apartament (culmea ignorantei sau tupeului?!); insa refuza categoric in a prezenta facturile justificative pentru materialele folosite la executarea lucrarilor; proprietarul este complet dezinteresat sa vanda apartamentele constructiei, (doar sora si inca o familie fiind in situatia aceasta, adica doar ei au cumparat si desigur s-au confruntat cu aceste probleme) in privinta lor asteptand sa se scurga termenul de prescriptie pentru a nu mai putea fi atacat in instanta (conform unor comentarii ale unui apropriat al acestuia/ al proprietarului); desi initial, CT si caloriferele erau incluse in pretul apartamentului, acestea au fost contabilizate si in oferta de preturi materiale si utilitati (adica trebuie platite separat); din aprilie 2013, proprietarul refuza sa monteze poarta la gradul constructiei – dupa ce i s-a transmis ca are datorii la sora mea, diferente din costuri materiale; in incinta/curtea constructiei patrund nu numai autoturisme din zona, dar si masini mari ale constructorilor din zona, precum si alte persoane – aspecte ce se constituie atat intr-un factor perturbator, dat si un factor de insecuritate a proprietatii !!!
In contractul semnat de vanzator/ proprietar si sora mea sunt stipulate niste aspecte, care, din pacate nu au fost si nu sunt respectate: desi apartamentul a fost platit in intregime, cand s-a mutat dupa 6 luni de amanari, lucrarile erau tot nefinalizate; desi in contractul de vanzare-cumparare este stipulat ca in suma de achizitionare a apartamentului se regasesc si contravaloarea “utilitatilor complete pentru bai”, acestea au fost cumparate de catre sora mea (proprietarul refuzand sa-i plateasca sumele investite); “predarea la cheie”, conform contractului de vanzare-cumparare s-a realizat cu probleme, fara incheierea unui proces-verbal de predare – primire.
Ca si aspecte administrative, sora mea s-a confruntat si cu vicii ascunse, de care a luat la cunostiinta dupa ce s-a mutat in apartament: tevile de aerisire de la bai nu sunt finalizate (sunt intrerupte la etajul 2); aspect observat dupa mutarea vecinilor de la parter in ianuarie 2014; neincheierea de catre proprietarul cladirii a contractului cu furnizorul de apa/canal pentru a putea plati consumul de apa (deja s-a acumulat un consum de plata de aproape 1 an si jumatate); apartamentele de la etajul 2 sunt si acum nefinalizate/nici macar compartimentate, sunt la faza de rosu; in vara 2012, constructorul a mintit ca sunt deja rezervate, urmand a fi cumparate, idee in care sora mea a si acceptat sa se mute la etajul 1 (in prezent este extrem de frig, pe timpul iernii, din cauza nelocuirii apartamentului de la etajul superior, respectiv lipsa izolatiei); lipseste protectie contra vant/furtuni/ploi la balcon (desi a discutat, din faza initiala pentru montarea unui paravan protector, nici pana acum nu s-a realizat, primaria refuza in mod constant sa-i dea aviz favorabil); ba mai mult, a si fost "avertizata" de un apropiat al proprietarului cu amenda de la primarie!!!

In speranta ca am fost destul de clara si ca am detaliat cat de mult problema, va rog, indrumati-ne cum sa procedam pentru a ne face dreptate!
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: EllaEla , utilizator 12:39, 5 Aprilie 2014
... nu este chiar nimeni care sa ne indrume cat de cat cu o idee / doua?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2014
EllaEla, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme (vicii asunse?) dupa cumpararea unui apartament... EllaEla EllaEla Buna ziua! Va rog sa ma ajutati pe cat posibil... cu un sfat. Ce e de facut acum in situatia data? Sora mea a cumparat, acum un an, de la un dezvoltator un ... (vezi toată discuția)
Ce acte verificam inainte sa cumparam un apartament nou? Iulian Balinisteanu Iulian Balinisteanu Salutare, vreau sa cumpar un apartament nou, bloc aproape finalizat la care CF-ul va iesi in 6 luni. Pana atunci constructorul cere semnarea unui antecontract ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri privind contractul de vanzare cumparare asupra unui imobil BogdanMo BogdanMo Situatia de azi. Constructia finalizata, luat receptie anul trecut. Fatada exterioara executata de proprietar pentru toata cladirea. Bransamentul ... (vezi toată discuția)