avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc sa imi inregistrez cumva bicicleta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc sa imi inregistrez cumva bicicleta

Buna ziua, de curand am tot vazut diverse situatii in care posesorii unor biciclete ce au fost apoi furate, nu au reusit sa isi recupereze bunurile aflate in posesia politiei ( prin gasirea acestora asupra unor indivizi cunoscuti pentru fururi sau dupa anumite descinderi ) deoarece nu aveau acte doveditoare ( si aici ma refer la factura/chitanta sau certificat de garantie ). Intrebarea mea este urmatoarea, pot cumva sa imi fac la un notar sau primarie sau oriunde, un document care sa ateste ca bicicleta pe care o detin imi apartine ? ( si aici intrebarea se mai ramifica in 2 parti, si anume :
1. primul caz este acela in care eu am deja factura de achizite a bicicletei
2. si al diolea caz, care este ceva mai sensibil, si anume cazul in care eu am cumparat bicicleta de pe internet la mana a doua, iar proprietarul nu mi`a oferit nici un act doveditor ( aici este problematic deoarece ar putea aparea si situatia in care cel care o vinde sa nu fie defapr proprietar si bicicleta sa fie deja furata.)

sper sa puteti sa ma ajutati cu aceasta nedumerire.
Va multumesc anticipat.

PS: nu stiu la ce categorie sa incadrez aceasta intrebare, daca vreun administrator considera ca locul ei este in alta parte, va rog sa ma anuntati sau daca il puteti muta direct.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
bicicleta89, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 13:57, 4 Aprilie 2014
1) In primul caz cand cumparati bicicleta (daca este scumpa si mai de fala), trebuie sa fiti atent sa fie scris pe factura seria bicicletei, culoarea, tipul, fabricantul (in general orice date care pot individualiza vehiculul).
2) In al 2-lea caz, daca o cumparati fara acte, va asumati riscul de a nu fi a vanzatorului si de a va fi confiscata (daca a fost furata). Iar in cazul in care vreti sa preveniti situatia in care va este furata dvs. puteti solicita vanzatorului la fel, sa va indice date de identificare a bicicletei plus poze ale acesteia, care sa le puteti folosi ulterior ca dovada.

La notar nu aveti ce sa cautati, decat daca cumparati bicicleta direct de la cineva, ca sa va faca actul.
Ma gandesc ... poate reusiti sa o asigurati contra furtului la vreo companie de asigurari. :D
am inteles, si daca de exzemplu eu o cumpar de la cineva ( persoana fizica) si fac cu acesta un contract vanzare cumparare la notar, din momentul acela se poate considera ca bicicleta este a mea legal nu ?

PS ( legat de costul bicicletei, nu cred ca isi cumpara cineva bicicleta de "fala", toata lumea care da foarte multi bani pe o bicicleta ii da pentru performantele acesteia, greutate scazut, materialele din care ste realizata, etc. ) nu poti face o cursa de 150+ km cu o bicicleta de 500 de lei ( asta asa off topic )
bicicleta89 a scris:
am inteles, si daca de exzemplu eu o cumpar de la cineva ( persoana fizica) si fac cu acesta un contract vanzare cumparare la notar, din momentul acela se poate considera ca bicicleta este a mea legal nu ?

Da, se poate considera ca bicicleta este a dvs., atata timp cat dvs. si vanzatorul sunteti de buna credinta. Deci pana la proba contrarie, in care apare adevaratul proprietar si isi revendica drepturile asupra bicicletei.
@trandafir2 a scris:

Ma gandesc ... poate reusiti sa o asigurati contra furtului la vreo companie de asigurari


Bicicleta nu poate fi asigurata decat ca un bun existent la locuinta asigurata a proprietarului. Furtul pe strada sau altfel decat prin efractie, este exclus din acoperire.



nucu$ a scris:
Bicicleta nu poate fi asigurata decat ca un bun existent la locuinta asigurata a proprietarului. Furtul pe strada sau altfel decat prin efractie, este exclus din acoperire.


Interesant, este bine ca ati clarificat acest aspect, chiar nu stiam daca ar fi posibil.
Am vazut prin filmele americane ca acolo se asigura orice, in plus am citit in presa ca si in Romania s-ar asigura telefoanele mobile si ma gandeam ca .. de ce nu si bicicletele.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Trebuie contract? Alinandrei10 Alinandrei10 Buna ziua. Sunt un elev(liceean) si doresc sa-mi cumpar o bicicleta second-hand. Acum doua zile am gasit una la 600 de lei, am banii strnsi, sunt gata sa o ... (vezi toată discuția)
Furtul de bicicleta trema89 trema89 am 2 cazuri cazul 1 , mi s a furat bicicleta , era fooarte scumpa ( 1000 euro ) , am depus plangere , dupa vreo 3 luni , am gasit un anunt pe internet ca se ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o masina furata ! liv.savu liv.savu Buna seara ! Ma confrunt cu o problema foarte delicata si am nevoie de niste sfaturi de la persoane specializate . Am cumparat o masina , care in urma ... (vezi toată discuția)