avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica include toate coloanele din subsol?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica include toate coloanele din subsol?

Buna seara,

In curand blocul in care detin un imobil va intra in proces de reabilitare termica. M-am documentat putin cu privire la acest proces deoarece exista, ca si in multe alte locuri, problema cu timpul de asteptare pentru a curge apa calda la robinet, iar cand curge nu este suficient de calda.

Am aflat asadar ca sunt reabilitate si conductele prin care trece agentul termic. Aceasta parte a reabilitarii ar trebui sa includa atat coloanele de incalzire, cat si cele de apa calda din subsol asa cum am inteles eu. Agentul termic este in fond apa calda. Mi-e teama ca in stilul pur romanesc sa nu fie interpretabil si sa nu se faca decat pentru incalzire, daca se face si acolo.

V-as ruga sa ma lamuriti dumneavoastra sau sa ma indrumati catre cine stie precis. Discutia cu administratorul este exclusa. :)) Nu stiu de ce, dar peste tot pe unde am locuit nici unul nu te a putut ajuta cu nimic si mereu parerea lor a fost opusa, indiferent ce-am discutat. Fara lipsa de respect pentru ei, dar am senzatia ca de fapt sunt in conflict permanent cu locatarii care-i platesc si pentru care ar trebui sa se zbata sa le tina partea cand este cazul, si nu sa fie in tabara furnizorilor ca sa faca/fure mai multi bani.

Va multumesc.
Daca administratorul nu va poate lamuri (ceea ce nu cred), discutati cu presedintele asociatiei si poate va lamureste.
Reabilitarea se face conform contractului de reabilitare care ar trebui sa existe la asociatie. Acesta poate avea anexe, devize estimative de lucrari, explicatii referitoare la ce lucrari se fac pe exteriorul blocului, fatade, terase, susol, coloane, instalatii...
De acolo aflati tot ce s-a planificat a se face.
Apa calda nu curge imediat pentru ca nu sunt pompe de recirculare.Acestea ar trebui sa
fie in punctul termic.
Puteti sa va informati de la presedintele asociatiei de modul cum se va anvelopa blocul
sau de la Primarie.
Noi suntem pe lista de asteptari.Nu stiu inca in ce consta reabilitarea pentru ca nu ni s-a
comunicat inca.
Dupa cate am aflat de la altii care au facut aceasta reabilitare, in subsol se inlocuiesc numai coloanele de caldura.
Pentru problema pe care o aveti cu apa calda - problema general valabila la toate blocurile inalte - puteti sa va adresati furnizorului de AC, dar mai mult ca sigur acesta nu va accepta sistemul de recirculare al apei. Tevile de retur AC s-au taiat tocmai de furnizor, daca nu ma insel dupa '89.
Ar putea sa intre si coloanele de alimentare cu apa rece. Absurd este ca dupa lege nu intra coloanele de alimentare cu apa calda.

In OUG 18/2009 care reglementeaza acest program , gasim:

CAPITOLUL II: Lucrări de intervenţie

———-Art. 4
(1)Lucrările de intervenţie/Activităţile pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, eligibile în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:

a)lucrări de reabilitare termică a anvelopei;

b)lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire;

c)instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile
...

Apoi avem specificate lucrarile pentru sistemul de incalzize

(3)Lucrările de reabilitare termică a sistemului de încălzire prevăzute la alin. (1) lit. b) cuprind:
...
a)repararea/refacerea instalaţiei de distribuţie între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a acesteia

Iar in final niste lucrari in plus in functie de situatie si "expertiza":

(4)Odată cu executarea lucrărilor de intervenţie prevăzute la alin. (1) pot fi eligibile în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă şi următoarele lucrări conexe, în condiţiile în care acestea se justifică din punct de vedere tehnic în expertiza tehnică şi, după caz, în auditul energetic:
i)repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament/de racord, după caz.
...
i)repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament/de racord, după caz.

Deci coloanele de alimentare cu apa rece intra la alineat 4, litera i. Daca se justifica.
Insa coloanele de alimentare cu apa calda ori au fost omise, ori sunt incluse ca si componente in sistemul de incalzie. Depinde acum ce intelege legiuitorul prin sistemul de incalzire.!!

Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
grandanat, utilizator
Multumesc pentru explicatii.

Blocul in cauza are numai 4 etaje, iar noi locuim la parter. Se pare ca nici asa nu este indeajuns ca apa calda sa ajunga in parametrii.

Voi aborda aceasta discutie cu administratorul, desi cred ca voi finaliza intalnirea mai nelamurit decat am inceput-o. Fiind proprietar presupun ca am dreptul sa si vad contractul de reabilitare cu ceea ce va fi reabilitat.

Asa cum mentiona "grandanat" si precum imi era si mie teama sa nu se intample, totul depinde de interpretare. In fond, legea ce defineste proiectul trebuie sa fie ambigua pentru a putea administratorii sa ne pacaleasca si in acest proces.

Mai am o ultima intrebare, conctractele/chitante de reparatii pentru diverse (gaze, instalatie electrica etc) efectuate la coloanele blocului pot fi cerute de catre proprietari pentru a sti cu certitudine ca s-au intamplat si ce defectiuni au fost? Cine stie, poate de fiecare data se strica acelasi robinet si poate gasim o solutie mai buna decat sa chemam lunar echipe pe bani multi.

Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa calda ultimul etaj _adi_ _adi_ As dori sa aflu parerile dumneavoastra despre posibilitatile tehnice de rezolvare a problemei apei calde la etajele superioare avand in vedere ca pentru a avea ... (vezi toată discuția)
Probleme apa calda ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, vroiam sa intreb daca exista vreo posibilitatea sa reclam altundeva (si sa se rezolve cumva) decat la administratorul de bloc faptul ca apa ... (vezi toată discuția)
Daca se sparge coloana principala de incalzire,cine plateste? iozsi39 iozsi39 am o intrebare:sunt singurul de pe coloana care a ramas racordat la instalatia de incalzire a orasului;daca coloana principala se sparge la un vecin,cine ... (vezi toată discuția)