avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... daca se sparge coloana principala de incalzire,cine ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

daca se sparge coloana principala de incalzire,cine plateste?

am o intrebare:sunt singurul de pe coloana care a ramas racordat la instalatia de incalzire a orasului;daca coloana principala se sparge la un vecin,cine plateste reparatiile?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:35, 30 August 2009
Vecinul , daca poate fi angajata raspunderea delictuala a acestuia .
(exista un prejudiciu cauzat de acesta ).
Sau persoanei/institutiei careia i se poate retine o culpa a pagubei cauzate.Oferiti-ne mai multe detalii.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Depinde in ce mod s-a acceptat debransarea celorlalti vecini de la coloana principala de incalzire. Teoretic aceasta este parte din partile comune ale blocului, dar daca debransarea s-a acceptat notarial printr-o formula de genul ca debransatii sa renunte la cota parte din coloana de incalzire, atunci singurul care plateste sunteti dvs.
Bineinteles, in cazul in care nu cumva cineva (un vecin sau oricine) a cauzat defectiunea coloanei, caz in care, normal, i se antreneaza raspunderea pentru paguba suferita - daca se poate dovedi culpa.
mai am o problema pe forum cu titlul:"vecinul de la parter a taiat coloanele principale termice".va rog sa-mi dati ceva sfaturi.va multumesc!
Daca se constata de catre o comisie formata din membri ai comitetului, presedinte si administrator ca acea teava s-a spart din vina imputabila vreunui vecin, acela va plati reparatia.
Daca nu e o vina imputabila cuiva va plati toata asociatia pe cota-parte indiviza, deoarece coloana principala face parte din proprietatea comuna. Chiar daca vecinii Dv. nu se mai folosesc de sistemul termic centralizat, teava respectiva le incalzeste totusi peretii, ridicandu-le cu cateva grade de caldura aportul instalatiei proprii de apartament, deci consum mai mic de gaz in centralele dumnealor.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
elga50, moderator
in mod normal, pentru evitarea unor avarii la vecinii care nu mai sint racordati la reteaua de incalzire a orasului, ar trebui ca respectivele coloane sa fie debransate din subsol. iar la dvs, care mai sinteti racordat la aceasta instalatie, poate n-ar fi rau sa se inlocuiasca acea coloana din subsol cu teava de polipropilena cu insertie metalica (ca este mai ieftina teava si trebuie putine fitinguri). in acest fel s-ar evita eventuale spargeri ale tevilor la vecinii aflati in aval de dvs dincauza tevilor vechi, iar agentul termic nu va mai fi influentat de depunerile de pe tevi datorate vechimii si agresivitatii agentului termic. plus ca dimensiunea tevii ar fi diminuata, nefiind necesar decit transportul agentului termic pentru un singur utilizator, dupa spusele dvs.
referitor la celalalt subiect, poate ar fi fost mai corect sa dati toate aceste elemente si acolo (ma refer la faptul ca sinteti singurul utilizator al incalzirii)
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
ContSters61266, utilizator

Alte discuții în legătură

Delimitare parte comuna aoa aoa salutare, am o problema a carei rezolvare nu am gasit-o reglementata nicaieri si de aceea apelez la cunostintele voastre (poate ati trecut prin asa ceva!): ... (vezi toată discuția)
Exista o lege care sa se refere la asa ceva? cerul cerul Cand se efectuaeaza o reparatie la coloanele de apa comune din bloc exista niste dispozitii legale? Se poate inlocui teava de metal cu orice(pexal etc)?Se ... (vezi toată discuția)
Conducta apa rece-proprietate comuna elena_1234 elena_1234 Buna seara, Spuneti-mi daca conducta de apa rece de la bucatarie este proprietate comuna. Presedintele asociatiei spune ca nu si ca trebuie sa suportam ... (vezi toată discuția)