avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Modificare program vizitare in tari diferite
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Modificare program vizitare in tari diferite

buna,am si eu o intrebare.sunt divortat si fetita a fost incredintata mamei.intre timp am plecat amandoi din tara si ne-am stabilit in tari diferite.eu in suedia si ea in italia.dorinta mea este sa aduc fetita aici in vacanta de vara cel putin o luna.nu mai pot respecta programul stabilit la divort iar fosta face situatia destul de dificila pri refuzul ei de a ne intelege amiabil in schimbarea programului de vizitare.adica refuza sa imi dea fetita aici.intrebarea mea este daca eu cer in instanta schimbarea programului si sa mi se dea fetita aici in vacanta de vara ce sanse am? sau care e solutia ca sa obtin astfel de program. fetita isi doreste sa vina,insa nu si fosta.trebuie sa fie si ea de acord? nu e cumva un drept al meu garantat de lege? sau e mai avantajos sa cer custodie comuna?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 15:51, 11 Aprilie 2014
Conform noului cod civil aveti dreptul de a cere custodia comuna, oricand doriti acest lucru.
Daca solicitati doar un nou program de vizitare, puteti pierde celelalte beneficii asigurate de un plan parental bine pus la punct si agreat de ambii parinti, si anume: modalitatea de luare a deciziilor in privinta cresterii si educarii minorului, programul de legaturi personale (in timpul saptamanii si in week-end), deciziile in privinta ingrijirilor medicale, alegerii scolii, activitati extrascolare, anturaj, alimentatie, cumparaturi, etc, ingrijirea minorului in lipsa parintilor, legaturile personale cu celilalti membri ai familiei extinse (bunici, verisori, unchi), transportul minorului intre parintele rezident si cel nerezident, programul minorului in vacantele in care ambii parinti lucreaza, etc.

Chiar daca fosta sotie nu doreste sa ajunga la o intelegere amiabila cu dvs.direct si personal, poate ca in cadrul unei negocieri asistate (medierea) va realiza ca este in interesul superior al copilului, ca acesta sa beneficieze de ceea ce ii pot oferi ambii parinti.
Daca la mediere parintii pot negocia in privinta unui plan parental flexibil, in instanta judecatorul va hotari pentru ambii parinti, asa ca si in conditiile in care ii nemultumeste hotararea judecatoreasca, tot vor trebui sa o respecte.

exact asta am facut doar ca a aparut o problema cu avocatul.el trebuia sa depuna cererea in instanta de anul trecut din iulie si nici acu nu a depus-o desi el zice ca asteapta termen.posibi sa fi facut o alegere proasta.
nu mai are rost sa spun ca desi hotararea jud imi da dreptul sa vad fetita in fiecare vara in luna iulie abia o vad o data la doi ani pt ca nu vine in tara si multe altele
eu va multumesc pt ca mi-ati raspuns si v-as mai deranja cu vreo doua intrebari daca nu va suparati.
cu fost nu am cum sa ma inteleg,femeia asta traieste doar ca sa imi faca viata grea.refuza orice i-as propune si mai influenteaza si fetita.am vb o data cu ea la tel si mi-a zis ca nu o lasa mami.mai multe nu mi-a putut spune ca nu era singura.imi pare rau c anu am inregistrat-o.am vb si cu un mediator si a sunat-o si pe ea dar pune aceeasi placa,spune ca se teme sau ca mi-o da aici in suedia daca vine si ea.adica sa-i platesc eu drumul,chiria si intretinerea.cu fetita abia reusesc sa vb uneori doar o data pe luna la internet.face tot posibilul sa o indeparteze de noi.fetita vrea s avina aici in vacanta,se intelege extraordinar nu doar cu sotia ci si cu soacra si cumnatele mele.
acum mai astept sa vad ce va face avocatul.pierd timp pretios pt ca dureaza pana se da termen.
ce as vrea eu sa va intreb e daca prin absurd o conving sa ne intelegem amiabil care este procedura?
daca nu vrea si ajungem la judecator ce sanse am sa obtin custodia comuna? ce sanse am sa imi aprobe sa iau fetita aici in vacanta( as vrea macar jumate din vacanta de vara)?
daca reusesc sa inregistrez fetita cand imi spune ca vrea sa vina aici m-ar ajuta cu ceva?
pot cere sa audieze si fetita?
daca ajungem la mediator este necesar sa mergem personal? este necesara prezenta noastra? dar daca ea e de acord mai trebuie sa mergem in tara sau putem trimite intelegerea noastra legalizata la notar?
stiu ca sunt multe intrebari dar m-as bucura daca a-ti avea bunavoianta si timpul sa imi raspundeti
va multumesc
In instanta formulati cerere de incuviintare exercitare autoritate parinteasca in comun. Vi se va admite cererea cu siguranta, aceasta reprezinta regula conform noului cod de procedura civila.
Inainte trebuie sa parcurgeti etapa de informare asupra avantajelor asupra medierii, la care daca va doriti, trebuie sa fiti prezent personal. Daca reusiti sa ajungeti la un consens, veti semna un acord de mediere, pe care oricum trebuie sa il supuneti verificarii instantei de judecata ulterior.
La fel de bine, daca ambii parinti veti fi de acord, puteti merge la notar, astfel ca nu veti mai ajunge in instanta.

Daca nu ajungeti la un acord, va veti judeca in fata instantei, unde cum va spuneam, cu siguranta veti obtine exercitare autoritate parinteasca in comun. In plus formulati si cerere stabilire legaturi personale cu minora prin vizitarea la domiciliul dvoastra din Suedia, in modalitatea in care va doriti. Trebuie sa fie o cerere motivata temeinic si probata.
Este adevarat ca dureaza pana instantele stabilesc primul termen de judecata, intrucat, conform noului cod de procedura civila, exista o procedura prealabila de transmitere a cererilor catre parti si centralizarea acestora intr-un dosar.
Inregistrarea fetitei la telefon, nu va ajuta, nu este proba pe care sa o ia instanta in considerare. Instanta poate hotari, la cererea dvoastra, daca este in interesul superior al minorei sa o asculte in camera de consiliu, moment in care va afla si parerea copilului.
ok si la notar mergem si daca suntem de acord in privinta unui alt program de vizita (de ex sa iau fetita aici) sau doar custodie comuna(exercitare autoritate parinteasca in comun)?
si inca o intrebare. ce inseamna cerere motivata temeinic si probata?
multumesc mult
Avand in vedere ca in momentul de fata nu aveti o comunicare buna cu fosta sotie, raman ca si variante doar: medierea prin care se poate restabili dialogul sau instanta care decide pentru partile care nu se inteleg.

Nu intra in atributiile notarului ca sa impace partile si nici sa dea el o solutie ca instanta.

In consecinta, pentru a fi linistit ca dvs. ati incercat "cu vorba buna", puteti contacta si investi un mediator cu solutionarea conflictului, avand ca obiect custodia comuna. Dupa ce mediatorul face toate demersurile in incercarea de a convinge pe fosta sotie sa accepte dialogul, veti sti daca puteti angaja un avocat sau un mandatar care sa va reprezinte in mediere, ori ajungeti direct in instanta.
In cazul in care fosta sotie accepta medierea si se ajunge la un acord de mediere, nu mai ramane decat sa faceti o cerere de validare a acordului printr-o hotarare de expedient (adica nu mai asteptati cateva luni si termene pana obtineti o hotarere).

Daca doamna doreste in continuare ca instanta sa decida in privinta custodiei comune, atunci angajati un avocat (altul decat cel care asteapta sa se acorde termenul de anul trecut din iulie) si depuneti cererea de chemare in judecata avand ca obiect custodia comuna.
Comunicati avocatului ce anume doriti sa fie cuprins in planul parental (acesta este bine sa acopere toate aspectele mentionate de mine in prima postare) si el va depune toate diligentele pentru a obtine maximum posibil.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Medierea in caz de divort cu minori fediucelfelicia fediucelfelicia buna ziua,am 2copii in varsta de 4 si5ani.sotul este sofer dar in ultimul timp sa apucat de bautura fiind violent fizic si verbal.cum as putea proceda si daca ... (vezi toată discuția)
Mediere pentru exercitarea autoritatii drepturilor parintesti in comun matrix77 matrix77 buna ziua.am si eu o intrebare in legatura cu medierea.am deschis un proces pt exercitarea drepturilor parintesti in comun si as vrea sa stiu daca medierea ... (vezi toată discuția)
Divort la notar cu minori luca_claudia72 luca_claudia72 as vrea sa stiu cat de repede decurge un divort la notar cu minori, care sunt demersurile, daca sunt audiati copiii si daca trebuie sa fie de fata sotiii sau ... (vezi toată discuția)