avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Preaviz + ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Preaviz + ajutor somaj

Buna ziua,
In cazul in care primesc un preaviz de disponibilizare pe baza restructurarii postului din motive de reducere a activitatii motivata de scaderea pietii, cum pot riposta daca nu s-a incheiat CCM in cei 3 ani de la infiintarea firmei si nu sunt protejata de niciun salariu compensator ?
Cum si cand se poate obtine ajutor de somaj din momentul emiterii deciziei de desfacere a CIM ? Cum se calculeaza acesta, pe ce perioada se acorda si ce valoare ar avea in cazul unui salariu mediu brut in ultimele 12 luni de 4970 si o vechime in munca de 27 de ani ?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:23, 3 Aprilie 2014
1. Incheierea unui CCM nu este obligatorie.

2. Acordarea de salarii compensatorii nu este o prevedere legala, obligatorie, ci una care poate fi prevazuta intr-un CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al acesteia si, in acest caz, devine obligatorie.

3. Daca va concediaza cu art. 65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti beneficia de indemnziatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

4. La data concedierii angajatorul trebuie sa va inmaneze urmatoarele documente necesare inregistrarii la Agentia de Somaj:
- decizia de concediere;
- adeverinta de vechime;
- adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

5. - Pentru a primi indemnizatie de somaj de la data concedierii trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in teren de 10 zile de la data conecdierii.
- Daca va inregistrati mai tarziu, dar nu mai mult de 12 luni, veti primi indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.

6. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj liana16 liana16 Unei cunostinte, cu data de 31.01.2013 i-a incetat contractul individual de munca. Are peste 20 de ani de munca. Pana acum nu s-a inscris la somaj. Mai are ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii si indemnizatie de somaj 2012 anca18 anca18 Buna ziua, Lucrez de 1 an si jumatate pe postul de programator. Zilele acestea, datorita reorganizarii financiare s-a decis desfiintarea acestui post, si ... (vezi toată discuția)
Somaj program 4 h/zi claudiamary claudiamary Buna ziua as ori si eu o informatie am lucrat cu carte de munca din 06.05.2011 pana 30.01.2014 la 4 ore pe zi as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)