Anul trecut am intrat in CCC, iar anul acesta in luna mai (am ales sa stau acasa doar un an), imi voi relua activitatea la locul de munca. As dori sa stiu daca angajatorul are dreptul sa ma dea afara. Daca nu, cat timp nu poate sa faca asta. De asemenea, as dori sa stiu daca ma pot da afara pt ca nu sunt dispusa sa stau marea majoritate a zilelor lucratoare peste program.
1. Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi) veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
3. Cu o copie dupa decizia de incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM) mergeti la Primarie unde completati cererea pentru stimulentul de insertie.
4. Dupa ce primiti decizia de la AJPIS cu aprobarea stimulentului de insertie duceti o copie si angajatorului ca sa nu va poata concedia in aceasta perioada.
5. - Va trebui sa va conformati programului de lucru, prevazut in Regulamentul intern al unitatii.
- Conform Codului muncii orele suplimentare se compenseaza cu timp liber sau cu n spor la salariu.
- In Regulamentul intern trebuie sa fie prevazuta si o clauza pentru mamele cu copii mici care sa fie scutite o perioada de ore suplimentare de munca.