Buna ziua. Intrebarea mea este legata mai inati de CCM la nivel de unitate : raspunsul primit dela firma de unde am fost concediata ( art 68 CM) in momentul in care am cerut salariile compensatorii a fost ca" firma acum (2014) nu se gaseste sub incidenta unui CCM incheiat la nivelul grupului de unitati sau al sectorului de activitate " Mai inatai precizez ca eu am cunostinta de un CCM valabil pana in 2013 in firma respectiva si deasemenea precizez ca disponibilizarea-a facut in oct 2013 ! Deci daca firma are un CCM valabil la data respectiva atunci el trebuie luat in calcul ? chiar daca cererea salariilor am realizat-o acum in 2014 nu-i asa ? si o alta intrebare, daca sa presupunem CCM nu era valabil la momentul disponibilizarii atunci firma nu are nici o obligatie fata de angajatii concediati colectiv ? Ei mai invoca si faptul ca nu sunt parte la CCM /ramura si ca oricum acela si-a incetat valabilitatea ! atunci, in situatia asta noi nu suntem protejati la concediere colectiva in nici un mod ? iar daca ITM a fost deacord cu concedierea colectiva nu trebuia s aobserve eventual ca CCM nu mai este valabil si sa-i oblige sa-l actualizeze tocmai pentru a ne oferi protctie sociala ? va multumesc
1. Protectie sociala nu inseamna neaparat salarii compensatorii ci inseamna si indemnizatie de somaj.
2. Daca la data concedierii nu exista un CCM valabil si aplicabil unitatii, adica incetase cel existent pana atunci, inseamna ca nu beneficiati de prevederile lui.
3. Nu este obligatoriu sa exista un CCM, Legea dialogului social (nr.62/2011) nu prevede aceasta obligatie.
4. Verificati la ITM daca la data concedierii era un CCM aplicabil unitatii dvs.
Va multumesc ! deja am redactat o scrisoare catre ITM pentru a-mi comunica acest lucru (daca CCM la momentul concedierii era valabil ) . Oricum legislatia se pare ca nu ofera suficienta protectie din moment ce un CCM este obligatoriu de intocmit, dar pe dea alta parte daca nu este intocmit/valabil nu se intampla mare lucru (decat cel mult o amenda a ITM ului ) ; si cum va spuneam aceasta institutie avea obligativitatea sa remarce la acea data o eventuala depasirea a termenului legal in care se incadra CCMul respectiv ! sau sa inteleg ca art. 229 ali 2 din Codul Muncii (actualizat) nu mai este valabil ca urmare a Legii nr. 62/2011 ?
1. Nici in Codul muncii (art.229(2)) si nici in Legea 62/2011 nu se spune ca este obligatorie incheierea unui CCM.
2. - In ambele acte normative se spune ca este obligatorire doar negocierea unui CCM.
- Adica in cazul in care se hotaraste incheierea unui CCM acesta trebuie negociat intre partile contractante (salariari + patronat), nu trebuie impus de catre nici una din parti.
3. Asadar ITM nu avea obligatia legala sa remarce inexistenta unui CCM daca acesta nu este obligatoriu de intocmit.
Ccm
danajuga64
daca unitatea la care lucrez nu are ccm si nici pe ramura ACTIVITATI DE SPECTACOLE, CULTURALE SI RECREATIVE nu exista ccm, dupa care ccm ar trebui sa ... (vezi toată discuția)