avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire furata prin mijloace dolosive?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire furata prin mijloace dolosive?

student la drept cer ajutorul viitorilor mei colegi, doamne si domn avocati, ptr. rezolvarea unei spete.
Parinti, Ion si Maria au doua fete, cea mare Flori si cea mica Sofi.Parintii vind apartamentul ficei mai mici Sofi cu clauaza de abitatie, ficei mai a mici Sofi fara ca fica cea mare Flori sa stie. Decedeaza Ion iar Maria ramine in apartament conform clauzei de abitatie.Maria cu procura de la fica mai mica Sofi plecatea in America, vinde apartamentul tot cu clauza de abitatie nepotului Marian fiul lui Flori, intelegindu-se ca dupa un timp Marian sa vianda apartamentul si cu apartamentul lui Flori, sa cumpere o casa cu doua intrari in care sa stea bunica Maria, Flori si nepotul .Mentionez ca vinzarea s-a facut catre Marian tot cu clauza de abitatie ptr. bunica .La scurt timp dupa ce a cumparat apartamentul nepotul Marian o muta pe bunica acasa laFlori , motivind ca vrea sa stea singur, nemaifiind vorba de a mai cumpara o casa.Mentionez din nou nepotul este navigator si a fost crescut de Flori singura ajutata de bunici.Bunica se imbolnaveste de dementa senila iar Fori o ingrijeste si devine asistenta ei cu acte in regula.Decedeaza si bunica iar nepotul Marian nu i-si mai ajuta nici mama ramasa singura.Lui Flori i s-a luat dreptul la mostenire prin vinzarea apartamentului odata catre sora mai mica si odata catre fiul ei.Se simte nedreptatita pentru ca ea a dus tot greul, cu boala parintilor, spitale, imormintari etc.Intrebare? Poate sa actioneze in instanta in vre-un fel ptr. a putea sa mai obtina ceva din mostenirea care ii revenea de drept si i s-a luat prin mijoace dolosive? Astept un raspuns si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iconita , utilizator 21:03, 4 Aprilie 2014
Din pacate nu are sanse sa anuleze un act de vanzare cumparare cu clauza de habitatie. atata timp cat bunica nu a solicitat acest lucru cat era in viata .
Cu banii de pe vanzare ce s-a intamplat? Nu vad o speta aici, e un caz real, asa-i?
Flori, daca o ingrijea cu acte in regula, probabil ca a incasat bani pentru asta... nu?

Nu i s-a luat niciun drept lui Flori, parintii nu sunt obligati sa lase anumite bunuri mostenire, apartamente, masini, bani in banca etc. Le pot vinde si pot consuma banii pentru ei, parintii nu ne datoreaza mostenire de o anumita valoare.

Pana la urma vanzarea aia a fost vanzare? Pe bani?

Am o alta curiozitate, care nu ajuta la rezolvarea spetei, e drept, dar... nu se mai da gramatica la admiterea la drept? Nu va faceti avocat, caci daca vede un jude fica, lipsa pauza dupa punct sau vre-un alt problem de redactare... nu-i prea surade sa citeasca cererea pana la capat, ramane clientul prejudiciat, sincer. :D
Am fost complet offtopic aici, scuze.
În funcţie de data încheierii actului, aţi putea încerca o acţiune în temeiul art.845 (vechiul cod civil) sau 1091(4) din noul cod.
I-mi cer scuze, am scris in graba,nu orice caz real poate fi o speta?La prima vinzare-cumparare, respectiv intre paririi Ion si Maria s-a dat o suma modica care nu era valoarea reala a apartamentului la aceea vreme.La a doua vinzare - fiul lui Flori ii da matusii sale Sofi 5000 de dolari care nici acesti bani nu erau reali la pretul pietii. Fiul Marian nu a dat nici un ban mamei sale, promitid ca vor lua o casa din cele doua apartamente fara sa se mai tina de cuvint.Cum ramine cu diferenta de bani pe care trebuia sa o primeasca Flori daca toul ar fi fost corect.Nu a fost inselata?
Va multumesc!
Referitor la speta:" mostenire prin mijoace dolosive", va multumesc ptr. indrumare. Intradevar la art.1091 al 4 se arata; "instrainarea cu titlu oneros poate fi prezumata ca fiind donatie daca ea are ca dobinditorai pe descendenti indiferent de grad, pe ascendentii privilegiati si pe sotul supravietuitor, daca acestia nu au consimtit la instrainare."
Revin la speta.Parintii Ion si Maria vinde aparatamentul ficei mai mici Sofi la suma modica de 500 lei care nu era valoarea pietii atunci in 1996.A doua vinzare-cumparare se face in 2003 intre matusa Sofi si nepotul Marian la pretul de 5000 de dolari, valoare nereala la pretul pietei de atunci, promitind ca in curind va vinde apartamentul si vor lua o casa in care sa stea si Flori (mama). Flori nu a primit nici un ban iar fiul nu s-a tinut de cuvint.
Inca o mentiune,bunica cind a luat procura de la fiica Sofi avea simtome de dementa senila dar nu era in forma grava, dupa 2 ani de cind a fost mutata la Flori, boala a evoluat iar Flori a ingrijit-o, devenind asistenta doare ptr. o luna caci bunica decedeaza. Flori are toate documentele care atesta ca bunica a avut dementa senila.
Intrebare? De ce nepotul a obligat-o pe bunica sa se mute la Flori si nu a respectat clauza de abitatie?
Desi sunt doar student in anul trei la drept si atit cit am invatat pina acum, consider ca totul a fost o mirsavie din partea familieie lui Flori,ca s-au folosit mijloace dolosive si ca aceste contracte de vinzare - cumparare nu sunt decit niste donatii dechizate
Astept incontinuare sfaturile d-voastra ptr. a o ajuta pe Flori. a multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
iconita, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune - mostenire you2005 you2005 Buna ziua, S-a facut o succesiune dupa bunicul meu, pe un apartament intre sotie, fica si fiul decedat reprezentat de sotie si doi fii ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare cu clauza de abitatie, probleme ignoranta ignoranta Buna ziua, In 2013 am cumparat un apartament din bani mosteniti din decesul mamei mele pe numele minorei mele. Persoanele de la care am cumparat acest ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire teren emariamaria emariamaria Caz:sot si sotie proprietari teren ;sotul decedat;vaduva ramane cu 2 copii; din care 1 decedat-la rindul sau cu 2 copii;1-major,1 minor.Doamna, vaduva ,vrea sa ... (vezi toată discuția)