avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furnizare gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furnizare gaze

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati intr-o problema pe care o are Asociatia de Proprietari pe care o reprezint.
Asociatia este una care are aprox. 10 ( dintr-un total de 60 de ap.) restantieri mari (restante mai vechi de 90 de zile ),motiv pentru care este deconectata de la furnizarea de caldura,apa calda si acum gaze.85% dintre proprietari si-au facut contracte individuale cu furnizorul de gaze si si-au montat centrale de ap.
Intrebarea pe care o am priveste contractul pe care asociatia il are cu furnizorul de gaze si as vrea sa stiu daca Asociatia are voie sa faca o solicitare catre acesta ca sa nu mai reia furnizarea dupa ce sunt platite facturile restante (ca sa nu mai calculeze penalitati).Nu vrem sa se redeschida pentru ca marea majoritate a celor care sunt la comun,sunt din randul restantierilor si ar trebui ca facturile viitoare sa se plateasca tot din banii incasati de la cei care nu au datorii si au contracte individuale.
Are voie Asociatia sa faca o astfel de solicitare?Poate sa fie trasa la raspundere pe cale juridica din acest motiv de catre un proprietar ce nu are contract individual?Ar putea sa procedeze altfel Asociatia pana la recuperarea restantelor?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:08, 4 Aprilie 2014
Credeti ca o sa platiti facturile si cei de la gaz alearga sa va rebranseze?
Trebuie sa faceti revizia la toata coloana de gaz, pentru ca nu mai garanteaza nimeni ca nu sunt pierderi si sa platiti taxa de rebransare, ori daca nu sunt bani pentru aceste lucrari si restantierii nu vor sa faca platile nu va rebranseaza nimeni, iar de tras la raspundere nici nu poate fi vorba.
Si cine nu are gaz sa gateasca nu moare de foame, poate sa faca mancare si pe o plita electrica, ori cu cei de la electrica nu se joaca nimeni, toti sunt cu platile la zi.:D
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
ContSters241232, utilizator


1-Conform norme in vigoare se achita concomitent suma de baza +penalitatea aferenta
2-Nu este intemeiata pretentia asociatiei de proprietari de sistare provizorie a utilitatilor
3-Pentru recuperare debite ati desfasurat demersurile legal prevazute ?
bucurestinr3 a scris:
Asociatia are voie sa faca o solicitare catre acesta ca sa nu mai reia furnizarea dupa ce sunt platite facturile restante (ca sa nu mai calculeze penalitati).

Pentru fi rebransati, asociatia trebuie mai intai sa achite datoriile catre furnizori. Cum stati cu incasarea de la restantieri? Ati incasat de lla toti restantierii?
Aveti rabdare pana pltesc toti.
Apoi mergeti la cineva din conducerea furnizorului si discutati problema. Gasiti impreuna solutia. Furnizorul poate sa nu mai branseze acea instalatie pentru ca este veche, corodata, prezinta riscuri... Daca nu stie aceste riscuri, sugerati-le dumneavoastra.
Anuntati apoi proprietrii ca furnizorul nu risca sa mai branseze acea instalatie si trebuie ca fiecare sa se branseze la instalatia cu centrale de aprtament...

P.S. Furnizorul va fi de acord cu rezilierea contractului cu asociatia pentru ca proprietarii ce-si vor instala centrale de apartament vor face contract direct cu furnizorul.

Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsuri.
In postarea anterioara nu am fost suficient de explicit (nu vroiam sa fie o postare prea mare). Asociatia nu a fost debransata,ci doar i s-a "inchis robinetul" acum o luna.Daca in aprox. 180 ( imi cer scz daca gresesc) nu plateste restantele o sa fie debransata.
Incasarile de la restantieri sunt aproape inexistente,dar cu toate acestea dorim sa platim facturile restante,cu conditia sa nu fie reluata furnizarea.Daca o sa platim facturile scadente,furnizarea o sa se reia automat ,acelas lucru intamplandu-se si acum 3 luni.
Avem voie din punct de vedere legal sa facem o cerere prin care dorim sa nu se reia furnizarea dupa plata restantelor?Putem juridic sa fim trasi la raspundere?
Am crezut ca puteti intelege citind si printre randuri.
Adica dumneavoastra (prsedinte, administrator, membri ai comitetului...) vreti sa mergeti la furnizor sa puneti conditia ca platiti numai daca furnizorul isi ia angajamentul ca va debranseaza.
De platit trebuie sa platiti fara vreo conditie. Iar conditia, asa cum o formulati dumneavoastra, e ca un banc sau o gluma daca o exprimati sau vreti sa o oficializati. Dar, asa cum am explicat in mesajul anterior, puteti sa o sugerati furnizorului. Adica sa nu vina, oficial, de la dumneavoastra, ci de la ei. Reprezentantii furnizorului (acel meserias, maistru, inginer ce se ocupa de montarea si demontarea distribuitorului de gaz) sa spuna ca instalatia e veche, imbatranita, ca fiind putine apartamente bransate, coloanele cu presiune de gaz in ele circula prin alte 50 de apartamente fara rost...
Asa scapati de scandalul pe care-l puteti declansa in relatia dumneavoastra cu proprieatrii, cu acei 10 proprietari care sunt bransati la instaltia veche.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare bloc de la caldura din cauza unui restantier crisss2011 crisss2011 Buna ziua Astazi am aflat, in luna octombrie ,ca blocul nostru a fost debransat de la caldura din cauza unui restantier.Blocul are apa calda iar pe ... (vezi toată discuția)
Ramas fara gaze luciano39ok2007 luciano39ok2007 Locuiesc intr-o scara de bloc cu 24 de apartamente ,22 dintre acestea sunt racordate la o noua teava de gaze si au contoare individuale ,am ramas doar eu si cu ... (vezi toată discuția)
Legalitatea taierii tevii de gaze ContSters61266 ContSters61266 precum am expus acum ceva timp, noul presedinte al asociatiei a impus in comitetul executiv ca, in urma contorizarii separate la gaze a majoritatii ... (vezi toată discuția)