avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire

Am si eu o dilema.

Bunicii mei, ambii decedati au avut o casa (in Iasi). Ei au avut 2 copii: pe mama si pe unchiul meu (care nu are copii). Se pare ca in timp ce bunica inca mai traia, mama si unchiul meu au dat renuntare la mostenire (casa) in favoarea fratelui meu (care locuieste acolo, in acea casa). Eu nu am fost anuntata in acest sens. Am aflat doar dupa moartea bunicii de acest lucru. Se poate ataca in vreun fel acest act? Sunt foarte iritata pentru ca acest lucru s-a facut in deplin secret. Daca este vreo cale de atac, imi puteti recomanda un avocat bun (de preferat in Iasi)?
Cel mai recent răspuns: Raldum , utilizator 14:09, 4 Aprilie 2014
Este interzis de lege ca unul dintre moștenitori să renunțe la cota parte ce-i revine în favoarea altui moștenitor. În cazul în care un moștenitor renunță este chemat automat următoarea persoană cu vocație succesorală.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
ContSters318277, utilizator
Buna ziua,
1. Nu se poate renunta la ceva ce nu ai deci nu puteau renunta cat timp traia bunica.
2. Daca cei doi copii ai bunicilor au renuntat la mostenire sunteti chemati automat ceilalti mostenitori la dezbatere.
3. Nu exista renuntare in favoarea cuiva ci doar simpla renuntare.
4. Daca de la moartea bunicii s-a scurs o perioada de timp de 6 luni dupa vechiul cod civil sau 1 an dupa actualul, perioada in care dumneavoastra nu v-ati interesat de acea mostenire, atunci ati fost inlaturat de la drept prin efectul prescriptiei termenului de acceptare a acesteia.
Consultati un avocat care va poate lamuri mai clar avand toate inscrisurile in fata.
Se prea poate ca numai mama sa fie renuntator si apoi unchiul sa fi vandut sau donat cota intreaga fratelui dvs. Vat rebui sa va interesati exact ce acte s-au facut.
Un singur aspect, legat de existenţa sau inexistenţa, legalitatea sau nelegalitatea, validitatea sau nulitatea renunţării in favorem.

Cu condiţia ca declaraţia să fie posterioară deschiderii succesiunii, acceptarea in favorem există, este legală şi validă (adică, nu este lovită de nulitate), ea echivalînd fie cu o acceptare urmată de transmisiunea inter vivos a drepturilor succesorale, dacă se face în favoarea unui singur moştenitor (indiferent de faptul că este cu titlu oneros sau cu titlu gratuit), fie cu acceptarea succesiunii dacă renunţarea este făcută în favoarea tuturor moştenitorilor şi cu titlu oneros.
Va multumesc pentru mesaje.

Ideea este ca aceste acte s-au facut in deplin secret. Am aflat intamplator de la o persoana neimplicata. Asta este si principala problema care ma irita. Nu cred ca mi le va arata cineva printr-o simpla solicitare. Ce as putea face, in mod legal, pentru a vedea exact ce acte s-au facut? Unde ar trebui sa ma interesez? Nu au trecut 6 luni de la moartea bunicii.

Alte discuții în legătură

Cine e de vina? notarul sau mostenitorul??? olteanu.adriana olteanu.adriana Subiectul este mai delicat; hai sa incep cu inceputul ...eu sunt infiata cu drepturi depline in Bucuresti; tatal meu natural a trait undeva la tara si a avut ... (vezi toată discuția)
Bună seara. mama mea a renunțat la partea ei de gradina ramasa ... Eumb Eumb Bună seara. Mama mea a renunțat la partea ei de gradina ramasa moștenire de la parinti in favoarea fratelui. Mentionez că in curte se afla o casa ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor razya2007 razya2007 Se poate anula certificatul de mostenitor din anul 1991 ? Este vb de bunicul meu care este decedat,in urma casatoriei au rezultat 2 copii ambii decedati ... (vezi toată discuția)