avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... probleme cu asigurarea in cazul decesului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

probleme cu asigurarea in cazul decesului

Va rog sa ma ajutati cu un sfat,,,,,tatal meu a decedat in ianuarie anul curent, avea un credit la banca fiind asigurat de o anumita firma. Am trimis toate actele cerute de asigurare si raspunsul a fost ca nu se angajeaza sa acopere creditul bancar pe motivul abuzului de alcool. Intr-adevar, in contractul incheiat cu banca era stipulat faptul ca nu se acopera imprumutul in cazul decesului survenit pe baza consumului de alcool. Pe certificatul de constatatare al decesului cauza princupala a fost soc hemoragic; cauze antecedente: hds-hematemeza; stare morbida initiala: ciroza hepatica; alte stari morbide importante: polineuropatie dismetabolica. Tin sa mentionez ca la incheierea contractului de credit nu s-a cerut niciun document care sa ateste starea lui de sanatate, el fiind in evidenta medicului de familie cu afectiuni care pe parcurs s-au agravat.In contractul incheiet cu banca este mentionat faptul ca imprumutul serveste scopurilor comune ale casatoriei, rezultand faptul ca sotia (mama) este obligata sa preia datoria. Intrebarea mea este: in cazul unui proces cu firma de asigurari am sanse sa castig procesul avand in vedere ca, contractul a fost incheiat fara niciun document care sa ateste starea lui de sanatate ? Daca nu am sanse in instanta.....ce pot sa fac avand in vedere ca sotia (mama) tocmai s-a pensionat (pe caz de boala) iar rata la banca reprezinta jumatate din pensie? Ratele nu au mai fost platite din luna decesului (ianuarie) ....ce se poate intampla si ce ma sfatuiti sa fac...va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: seducator , utilizator 22:41, 30 Aprilie 2009
Evident ca cei de la firmele de asigurare vor doar sa incaseze prime. Ei se leaga de orice ca sa nu plateasca despagubiri. In locul dumneavoastra i-as actiona in instanta pentru obligarea la plata despagubirilor.

Daca nu se plateste o sa execute silit pe mama in calitate de codebitoare, iar dupa deschiderea succesiunii pe mostenitori defunctului, daca acestia nu accepta mostenirea sub beneficiul de inventar.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
ContSters42249, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns..insa mai am o nelamurie pentru ca sunt intr-o situatie financiara destul de rea dupa cheltuielile cu inmormantarea si nu-mi permit sa platesc si avocat si sa ma trezesc ca am de platit pana la urma si ratele!! Daca deschid un proces ce sanse de castig as avea si ce ce intampla cu ratele pe peioada procesului??...Vor trebui platite ??
In politele de asigurare de acest gen este specificat"declar pe proprie raspundere ca sunt intr-o stare de sanatate buna..."si de cele mai multe ori sunt enumerate si o serie de boli.Practic aceasta inlocuieste chestionarul medical.
Daca asiguratorul nu si-a motivat refuzul la acordarea indemnizatiei prin aceea ca avea afectiuni medicale preexistente atunci puteti incerca altfel.
Solicitati medicului care a constatat decesul sa evidentieze explicit daca cauza determinanta a mortii a fost ciroza hepatica(spun acest lucru pentru ca a fost determinata de consumul de alcool,ma gandesc).
Daca reusiti sa demontati in temei medical aceasta obiectie a asiguratorului,aveti sanse de reusita si fara proces.
Imi exprim o parere :in asigurarile de viata daunalitatea nu este mare,din fericire nu mor multi asigurati si pe clauze medicale iarasi nu se solicita prea des despagubirea.
Este adevarat ca asiguratorii invoca excluderile in situatii clare dar este mult sa-i acuzam de rea credinta(sa incercam o separare de celelalte tipuri de asigurari)
Nu stiu in ce masura solutia la care m-am gandit o sa va ajute,eu va doresc noroc.
Multumesc pentru raspunsuri...am sa incerc sa iau legatura cu medicul constatator.....daca nu reusesc nimic ,nu-mi ramane decat sa platesc in continuare ratele...:(.! Daca mai aveti alte propuneri si sfaturi va rog sa le postati...pentru ca sunt novice in treburie astea cu tribunalele..si sincer nu prea as vrea sa incep acum decat ,daca nu este alta solutie si sa stiu sigur ca am vreo sansa. Am studiat contractul articol cu articol ,cuvant cu cuvant si nu este vreo declaratie a tatalui meu in care sa ateste ca starea lui de sanatate a fost buna!....Si nu cred sau nu mi se pare normal sa fi semnat vreo declaratie inntr-un singur exemplar ramanand la banca sau la firma de asigurari si noi( familia ) sa nu avem cunostinta de asta !!

P.S. Este posibil sa existe o stfel de declaratie de care sa nu stim..si sa nu fi fost atasata la contract....?? Banuiesc ca in cazul unui proces aceea decklaratie ne va da de furca si chiar va trebui sa platim despagubiri!!..Cum pot Afla daca sau nu exista?? Va Multumesc !
Aveti dreptul sa vi se puna la dispozitie toate actele.
Daca in polita n-ati gasit nici o referire la starea de sanatate,atunci cu siguranta a existat un chestionar medical.
Solicitati o copie dupa acesta.

Alte discuții în legătură

Firma de asigurari inbonlaviri/decese nu isi face datoria,ce pot fac? euaditza euaditza buna ziua, firma de asigurari inbonlavire/deces nu vrea sa isi faca datoria si sa plateasca banca si as dori sa stiu cum s-ar putea rezolva acest caz ... (vezi toată discuția)
Despagubire asigurare de viata terezbarbu terezbarbu Buna ziua, sunt si eu un caz dintre cei multi care nu au fost si nu vor fi despagubiti niciodata de firmele de asigurari ! Socrul acum doi ani cand avea ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata-credit banca steef steef Cazul unei persoane decedate care anterior decesului a facut un credit la o banca. Odata cu creditul a facut si o asigurare de viata la o societate. La data ... (vezi toată discuția)