avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca art 56 alin 1 lit a
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca art 56 alin 1 lit a

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza la incetarea contractului de munca in care se invoca art 56 alin 1 litera a in cazul dizolvarii angajatorului:
- angajatul beneficiaza de preaviz?
- daca da, care este perioada preavizului?
- cand trebuie angajatorul sa anunte angajatii si ce documente trebuie sa prezinte?
- angajatul poate sa beneficieze ulterior de ajutor de somaj?
Cred ca voi fi in aceasta postura la sfarsitul acestei luni. Contractul meu de munca este pe perioada nedeterminata. Pana in acest moment nu am primit nicio hartie de la angajator, dar pe "surse" am aflat ca se pregateste acest lucru aproape de sfarsitul acestei luni.
Poate cineva sa-mi spuna care este procedura in acest caz? Vor fi concediati aproximativ 50 de salariati.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 4 Aprilie 2014
1. Codul muncii spune:

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
...

2. Asadar in cazul incetarii contractului individual de munca (CIM) cu art.56(1), lit.a) din Codul muncii nu se acorda preaviz.

3. - Faceti decizia de incetare cu art.56(1), lit.a) fara a mai anunta, in mod special, pe salariati.
- Dar acest anunt il puteti face verbal.

4. Incetarea CIM cu acest articol permite ca salariatul respectiv sa beneficieze de indemnizatie de somaj (s-a modifcat Legea 76/2002, de la data de 20 martie 2014).
@ ioana aelenei

1. Nu se beneficiaza de preaviz in acest caz de incetare a c.i.m.. Este vorba despre o incetare de drept a c.i.m. , incetarea care opereaza in virtutea legii .

2. Dizolvare este un procedeu mai complex si necesita ceva timp.

3. Nu se pune vorba despre concediere , in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca - perioada determinata 1 luna Cris001 Cris001 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, am CIM pe perioada nedeterminata. Sunt angajat de mai bine de 12 luni, compania mi-a propus incetarea contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Salariata in preaviz, angajata pe perioada determinata - gravida dyababy dyababy Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema : am o angajata care a intrat de astazi in preaviz , are contractul pe perioada determinata care ... (vezi toată discuția)
Posibilitate acordare ajutor somaj dupa reangajare pe o luna ALIN_33 ALIN_33 Buna ziua, Am o firma cu care administrez un magazin alimentar de 10 luni. Verisoara mea a lucrat la o institutie financiara, si a fost nevoita sa-si dea ... (vezi toată discuția)