art.622 De asemena proprietarul este obligat sa permita folosirea fondului sau pentru efectuarea unor lucrari necesare fondului invecinat.....
vecinul meu a inceput o constructie in anul 2008 si ma dat in judecata in 2014 noul cod civil este valabil?
a scos o schela aeriana care a intrat in proprietatea mea cu circa 1.5m iar toata mizeria a cazut la mine in curte si toate astea fara a imi cere voie! dupa ce am observat nu i-am mai dat voie sa intre in proprietatea mea precizez ca o schela aeriana ca nu atinge pamantul meu doar ca este in curtea mea! intre perete si gardu de hotar este 25 cm! l am rugat sa o faca in proprietatea lui de 25 cm!
vrea sa cofreze stalpi la casa si nu poate
Vreau un avocat sa ma apere contra cost bineinteles din constanta!
NCC:
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 612 Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Regulamentului General de Urbanism, aprobat prin HG nr.525 din 27.06.1996, republicat, la Art.24, prevede ca dacă vederea este oblică (piezişă) faţă de fondul învecinat, distanţa minimă a clădirii faţă de limita de proprietate este de 0,60 m.