avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu complet de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu complet de cotizare

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o persoana(barbat) care iese la pensie in 2013 cat are SCC tinand cont ca are in campul muncii efectiv lucrat 38 ani si 8 luni.Conform carei legi, articol se calculeaza acest stagiu?
Va multumesc!
Stagiul complet de cotizare este stabilit in Anexa 5 din Legea nr. 263/2010, in functie de sexul persoanei si data de nastere.
Cei 38 de ani si 8 luni efectiv lucrati reprezinta stagiul realizat.
Daca spuneti care este data nasterii persoanei si sexul, vi se va raspunde concret care este stagiul complet de cotizare prevazut de lege.
Anul nasterii 1957, barbat
Pentru barbatii care s-au nascut dupa 01/01/1950 stagiul complet este de 35 de ani.

Pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi
gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut
special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul
apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale stagiul complet este mai mic de 35 de ani,daca a indeplinit conditia de stagiu minim in specialitate.
Acesta(stagiul complet)este prevazut in anexa Nr.6

Un barbat nascut in 1957 nu putea sa-si deschida dreptul la pensie in 2013 fara sa aiba un anumit numar de ani in grupele superioare de munca,in conditii speciale sau deosebite de munca.
Stagiile complete de cotizare le gasiti in anexele 5 si 6 a legii 263/2010.
Stagiul complet de cotizare = perioada de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala (din Legea 263/2010).
Va multumesc. Am lucrat aproape 20 de ani in grupe superioare de munca. Am aproape tot stagiu de cotizare de munca de santier. Ma incurcasem in anexa 5 deoarece se opreste la barbati la anul nasterii 1950 si nu gasisem niciunde in lege ce se intampla cu cei nascuti dupa acest an. Din ce am inteles eu Decizia 4/2011 se refera doar pentru cei care si-a deschis dreptul la pensie pe legea 19.

Alte discuții în legătură

Pot invoca in instanta decizia nr. 4/2011 a iccj, in cazul meu ? voi avea castig de cauza ? ContSters369817 ContSters369817 Buna ziua, La data cand m-am pensionat pe caz de boala (ianuarie 2009), stagiul complet de cotizare era de 32 ani. Mie, in calculul punctajului anual, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta: numarul total de puncte s-a impartit la 35 de ani in loc de 33 si 4 luni sincroserv sincroserv Sunt nascut pe 17.05.1953, am muncit in conditii deosebite Grupa 1 pana la data de 01.04.2001, 28 ani, 4 luni, 19 zile. M-am pensionat pentru limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata marry_01 marry_01 Care sunt conditiile (procedurile) ce trebuie indeplinite (parcurse) pentru a beneficia de pensie anticipata. Va multumesc (vezi toată discuția)