avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Micsorare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Micsorare salariu

O societate SA, care este in reorganizare judiciara nu functioneaza bine din punct de vedere economic, poate intra in faliment si exista riscul sa nu se mai poata asigura salariile. De aceea trebuie sa se micsoreze salariile mai multor angajati. Am inteles ca nu se poate acest lucru deoarece in Codul muncii sau in contractul colectiv de munca este stipulat acest lucru. Daca este asa, cum se poate rezolva ca totul sa fie legal sa nu fie probleme cu angajatii, cu ITM-ul?

Cel mai recent răspuns: dorel13 , utilizator 12:48, 5 Aprilie 2014
Codul MUncii nu interzice reducerea salariului, ci reglementeaza faptul ca modiifcarea c.i.m. se face , de regula, numai prin acordul părţilor.

Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Atata timp cat exista acordul partilor cu privire la modificarea c.i.m., nu are de ce sa va fie teama.
Pai, tocmai asta este, ca unii angajati care muncesc mult si ar merita salarii mai mari au de fapt salarii mici si altii care "taie frunza la caini" au fost favorizati candva si au salarii mari si n-or sa accepte si probabil ca vor reclama la ITM.
Dle Freeelis, mi-ati dat intotdeauna raspunsuri care m-au ajuta f. mult si pt. asta va multumesc inca o data. M-am gandit ca, daca:
1.s-ar schimba organigrama, statul de functii sau....nu mai stiu ce
2.s-ar da instiintari(sau nu stiu ce) salariatilor prin care sunt anuntati ca li s-a desfiintat postul, ca pot ocupa alt post prevazut in statul de functii, cf pregatirii lor si nevoilor societatii.....
Ceva de genul acesta, ce ziceti? Sau dati-ne dvs. o idee care sa fie legala . Dati-mi, va rog pasii pe care tb sa-i urmam! Multumesc!
Solutia legala este sa obtineti acordul salariatilor.

De asemenea, o solutie legala ar fi schimbarea formei de salarizare. Salarizarea în acord ţine seama de cantitatea produselor sau serviciilor pe care salariatul le realizează sau le prestează în timpul programului de lucru, salariul cuvenit rezultând din înmulţirea tarifului pe unitatea de produs sau pe lucrare cu numărul unităţilor produselor sau lucrărilor realizate. Aşadar, în acest sistem, salariul va fo legat direct de munca prestată, măsurată după reguli prestabilite.

Ceea ce spuneti dvs ar fi un mic "santaj", in sensul ca, daca nu semnati actul de modificare a salarilui va concediem.
Nu, nu ! Conducerea nu vrea sa concedieze pe nimeni, nu vrea sa schimbe fuctiile, nu vrea sa ia sau sa dea atributiuni de serviciu doar ca ar trebui sa fie gasita baza legala pentru a putea fi micsorate salariile acolo unde au fost "umflate" si va dati seama ca acele persoane sunt......mai cu functii, au avut un regim privilegiat pana acum (datorita vechii conduceri) si nu se stie ce portite ar putea gasi pt. a ataca noua conducere care chiar vrea sa scoata societatea din reorganizare, sa o scape de faliment. Inca nu sunt lamurit dar.....va multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Micsorarea salariului negociat dupa instiintare stare de graviditate cris_alex cris_alex Buna ziua, As dori sa stiu daca legal angajatorul are dreptul sa-mi micsoreze salariul negociat la inceputul angajarii, dupa ce am anuntat ca sunt ... (vezi toată discuția)
Retrogradare din functie mosh_gerrila mosh_gerrila Buna seara, Pana de curand, lucram ca sef de echipa (maistru, reglor, team leader ... cum vreti sa-i spuneti) la o fabrica a unei multinationale. De cateva ... (vezi toată discuția)
Salarizare anomis26 anomis26 Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca o societate comerciala sa isi plateasca angajatii cu 75% din salariul de baza in conditiile in care aceasta societate ... (vezi toată discuția)