Buna seara,
Pana de curand, lucram ca sef de echipa (maistru, reglor, team leader ... cum vreti sa-i spuneti) la o fabrica a unei multinationale. De cateva zile am fost facut CTC-ist (controlor calitate). Explicatia a fost ca "am fost ultimii veniti" deci, primii plecati, as completa eu (nu sunt singurul in aceasta situatie). Salariul va fi acelasi, timp de trei luni, dupa care, urmeaza sa intre in grila de salarizare de la CTC (sa se micsoreze). Teoretic nu este o retrogradare, din moment ce, cele doua functii nu au legatura, venind din departamente diferite. Practic, insa, CTC-istul este operator (muncitor), lafel ca operatorii pe care ii aveam in subordine.
De mentionat ca nu am avut abateri disciplinare, sau performante slabe inregistrate (din moment ce am primit si bonus pe luna februarie).
Ma poate lamuri cineva cu partea juridica? Este legal asa ceva? Cum sa ma opun deciziei?
P.S. Inca nu am semnat nimic.
1. Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de legislatia in materie.
art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
....
2. art.17 (1) C.mun. prevede ca, anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice.
3. Daca angajatorul a decis unilateral sa va modiifce c.i.m., atunci va trebui sa promovati o actiune in instanta pentru anularea celei decizii ... actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca, in termen de 45 de zile de la data luarii la cunostinta de acea decizie. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.