Buna ziua, as avea nevoie urgent de cateva sfaturi avizate pentru care multumesc anticipat. Situatia se prezinta astfel - am un autoturism inmatriculat RO pe numele meu, cu toate taxele la zi (taxa ANAF nerecuperata, impozit, rca rovignieta etc), autoturism pe care doresc sa-l instrainez. Am primit o oferta acceptabila dar, posibilul cumparator imi propune urmatoarele - incheierea unui act de vanzare cumparare in baza caruia sa scad/radiez autoturismul de la Primarie (impozit) si sa-l inscrie el la Bucuresti la Primarie si, motivand ca trebuie sa ajunga in Italia repede si ca nu are timpul necesar sa o inmatriculeze pe numele sau, formalitatile din Bucuresti presupunand mai mult timp, sa incheiem un contract de comodat pentru autoturism ca sa poata iesi cu el din tara, valabil cel putin 1 an de zile. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Se poate face asa ceva? Legal nu prea este avand in vedere ca o data ce am instrainat autoturismul nu-l mai pot si imprumuta, kiar si cu titlu gratuit, nu?
2. Ce riscuri presupune toata intelegerea pentru mine? Eventualele amenzi de circulatie, rovinieta, etc vor veni pe adresa mea si o sa trebuiasca sa ma judec cu cumparatorul?
3. Mentionez ca nu-l cunosc personal pe cumparator; daca acesta va fi implicat in diverse activitati, sa zicem mai putin legale, la ce riscuri ma pot expune?
Sper ca nu v- am plictisit dar am preferat sa expun toate datele problemei pentru a intelege sitautia.
Va rog, dati-mi un sfat urgent
Multumesc frumos!
1. Corect. Daca l-ati vandut cu contract de v/c nu mai aveti cum sa faceti contract de comodat ptr ca nu mai sunteti proprietarul vehiculului.
2. Amenzile ptr vinieta si asigurare sunt pe numele proprietarului.
3. La destule.
Pentru a fi sigur ca nu veti avea probleme vindeti masina fara a face vreo "intelegere".
Eventual puteti face un contract de comodat in care stabiliti drept clauze ca toate amenzile, taxele, impozitele, reparatiile, asigurarea RCA sa fie in sarcina comodatarului.
Nu ii dati procura sa poata ridica certificatul de inmatriculare in cazul in care ii este retinut, astfel va protejati ca in cazul in care nu se achita de obligatii sa il aveti la "mana".
In plus ati putea face un act de vanzare/cumparare pe care sa il pastrati tot ca masura de siguranta, asa aveti si dovada ca ati instrainat masina in cazul in care ajungeti la vreo judecata ptr rovinieta sau executare silita ptr impozit neplatit.
nu dati ato in aceste conditii. exista riscuri f mari pt dvs daca dansul pleaca in italia si i se intampla ceva pe acolo cu masina. amenzile pt depasirea vitezei legale sunt f mari si cu 2 -3 amenzi luate acolo deja si-a recuparat banii dati pe masina si evident masina nu o sa o mai vedeti intreaga la fata in veci sau sa plateasca dansul amenzile de buna voie.
cautati alt cumparator ! e cel mai intelept sfat sau sa apeleze dansul ca se grabeste la o firma de inmatriculari care se misca repede si rezolva frumos lucrurile
Multumesc frumos pentru raspunsuri dar el kiar asta vrea: contract de vanzare cumparare, cu radiere de la Primarie si, in plus un contract de comodat pe 1 an de zile pana o inmatriculeaza pe numele lui. In Bucuresti zice ca dureaza mai mult la finante sau la ANAF si nu se incadreaza cu timpulpentru inmatriculare. In concluzie, ce ma sfatuiti sa fac? Act de vanzare-cumpare si contract de comodat cu clauzele ca toate amenzile, taxele, impozitele, reparatiile, asigurarea RCA sa fie in sarcina comodatarului sau sa stau linistit si zic pas? Sau alta varianta, daca vrea contract de vanzare-cumparare, eu o radiez de la primarie si mai departe, treaba lui ce face, eu nu-i fac comodat.
Multumesc inca o data pentru ajutor. O zi excelenta tuturor!!!
Domnule, daca radiati masina de pe numele dv., ea nu mai e a dv. A cui e? A nimanui? E o masina fara proprietar?
Sa clarificam, asta e absurd, iar propunerea e ilegala. Raspuneti fata de el, fata de autoritati...
Nici mie nu mi se pare ceva in regula dar, din cate inteleg, cumparatorul ar vrea ca masina sa fie radiata de la rolul meu fiscal de la Primarie (impozit) in baza contractului de vanzare-cumparare si ar urma sa fie inscrisa de cumparator la Primaria de la domiciliul acestuia. Deci, proprietarul masinii ar fi el in baza contr. de v-c, si nu eu. Contractul de comodat i-ar da dreptul sa se foloseasca de masina, sa circule cu ea si sa iasa cu ea din tara cu numerele de inmatriculare actuale, masina ramanand in continuare inscrisa in circulatie (la RAR) pe numele meu. Cam asta ar vrea el dar...nici mie nu mi se pare in regula asa ca nu o mai dau decat cu act de vanzare-cumparare..... Multumesc tuturor pentru raspunsuri