se poate schimba functia retroactiv cu act aditional? in 2005 se incheie cim cu functia de economist, dupa un an, in 2006 semnez un act aditional de schimbare functie dar cu data de la inceputul angajarii, adica cu efect retroactiv de la inceputul cim-ului??? actul aditional are data de 2006 dupa un an de la angajare, dar data schimbarii functiei era din 2005, data care in momentul semnarii nu am vazut-o, ca e retroactiva credeam ca are data actului aditional din 2006.
deci conform codului muncii se poate schimba functia retroactiv? daca se poate sa argumentati raspunsurile cu suport legal din codul muncii ar fi perfect.
:offtopic:
Din punctul meu de vedere nu ai de ce sa-ti ceri scuze ... fiecare utilizator are posibilitatea de a discerne din raspunsurile primite care este mai bun sau nu pentru situatia expusa de el.
freelis: Nu avem voie sa fim si noi glumeti macar o data? Daca te uitai cu atentie, domnul Valeriu facuse o poveste. Poate si noi simtim nevoia sa ne mai destindem un pic. Ce spui? Ca nu dam doar copy paste fara sa ne solicitam creierul. Si mai ales sa ii faci observatie domnului Valeriu. Asta nu tolerez X-(
Stimate domn emil32, cu toate ca nu mi-a placut deloc stilul abordat de dvs in discutia cu colegii mei, am sa incerc eu sa va clarific.
Conform Codului Muncii,
Art. 17.
(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
(11) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.
(2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul pe bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă;
(3) Elementele din informarea prevăzută la alin. (2) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ca urmare, eu consider ca nu poate fi incheiat un act aditional la un CIM care sa se aplice retroactiv (cu un an). Este vorba de un acord de vointa intre doua parti, pentru modificarea unor clauze, ce nu pot avea efecte decat de la data semnarii, sau ulterior, in niciun caz anterior aparitiei acordului de vointa. Sa inteleg ca daca tot figurati ca economist de la o data anterioara, ati primit si salariile aferente functiei ocupate, tinand seama de indicele de ierarhizare?
imi cer scuze daca am suparat pe cineva, topicul deschis de mine este unul real, am apelat la acest forum in speranta ca voi avea un dialog civilizat, cu oameni civilizati,un sprijin daca se poate, aceasta aditudine am mai intalnit-o pana acum la multe niveluri, sunt obisnuit. Sper ca voi obtine in instanta o sentita favorabila, si doar apoi o voi prezenta la acest topic, asa ca un utilizator....si atat, noroc ca alti sunt sunt mai mult de "atat".
cand voi avea sentinta finala, o voi face cunoscuta, in mod special pt cei care nu sunt utilizatori...si atat, se stiu ei, ca sunt multi.
da, salariul corespunde, problema cum spuneam este functia retroactiva, dupa semnarea actului adit. in 2006, itm a operat in cartea de munca schimbare retroactiva din 2005, si itm a recunoscut ca a gresit ca l-a inregistrat, deci instanta e solutia finala, acum pe forum incercam sa vad ce raspunsuri in temeiul legii se pot da.