Jurisprudenta
Recuzare Administrator Judiciar.
Inadmisibilitate. -art.29 lit.a şi b şi art.81 alin.3 din O.U.G. nr.86/2006; -art.27 şi art.129 alin.5 Cod procedură civilă; -art.11 lit.e şi art.22 alin.2 din Legea nr.85/2006.
Decizia nr.40/C/24.01.2013 a Curţii de Apel Oradea - Secţia a II –a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.
Extras
........ În ceea ce priveşte motivul de recuzare invocat de societatea debitoare, instanţa a stabilit că, activitatea practicienilor în insolvenţă este reglementată prin OUG nr.86/2006 care, prin art.77 a abrogat expres prevederile art.19 alin.6 şi 7 din Legea nr.85/2006 prin care, enumerându-se cazurile de incompatibilitate ale practicianului în insolvenţă, se reglementa şi posibilitatea pentru partea interesată de a iniţia procedura recuzării, conform dispoziţiilor Codului de procedură civilă, în situaţia în care acesta nu se conforma obligaţiei de abţinere.
În prezent, menţionata ordonanţă, prin art.28-31, reglementând instituţia incompatibilităţii practicianului în insolvenţă - unele incompatibilităţi fiind absolute, altele relative iar altele cu caracter temporar -, nu conţine nici o normă care să prevadă şi posibilitatea recuzării lui în condiţiile art.27 Cod procedură civilă.
În acest sens s-a reţinut că potrivit prevederilor art.31 din OUG nr.86/2006, practicianul în insolvenţă este obligat să se abţină dacă se află în unul dintre cazurile prevăzute de art.27 din Codul de procedură civilă, cu excepţia celui prevăzut de art.27 pct.7 şi anume, dacă şi-au spus părerea cu privire la pricina ce se judecă. Această normă specială de trimitere fiind strict delimitată la obligaţia de abţinere, nu se poate pretinde că ar cuprinde şi posibilitatea recuzării practicianului în insolvenţă în condiţiile art.27 Cod procedură civilă referitoare la recuzarea judecătorilor.
De asemenea,în conformitate cu prevederile art.28 alin. 3 din OUG nr.86/2006, practicianul în insolvenţă este obligat, sub sancţiunea suspendării, să comunice UNPIR instanţele la care nu îşi pot exercita profesia pentru motivele de incompatibilitate prevăzute de art.29 din menţionata ordonanţă - interdicţiile vizând situaţia în care practicianul în insolvenţă este numit administrator sau lichidator în raza instanţei la care anterior a îndeplinit funcţia de judecător-sindic sau la care soţul, ruda sau afinul său până la gradul al III-lea inclusiv îndeplineşte funcţia de judecător sau procuror. .....
Intreaga decizie se poate vedea la adresa:
[ link extern ]