avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Atributii la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Atributii la asociatia de proprietari

adminstratorul de bloc are in atributii si contabilitatea asociatiei? as dori sa stiu acest lucru, pt in cazul asociatie in care locuiesc, suntem obligati sa platim o alta suma in plus fata de salariul adminst. pt un contabil care depune hartiile nu stiu unde
Cel mai recent răspuns: neutra , utilizator 21:15, 12 Aprilie 2014
@neutra

Contractul de mandat se face numai functiilor alese. O functie aleasa presupune ca cenzorul sa faca parte dintre proprietarii asociatiei si, in general, din cadrulunei comisii de cenzori.
Un cenzor extern nu este ales, ci angajat.
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 21. - (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii

Stiti dv. ceva despre amenzile date de ITM, dar nu stiti bine.
Da, adevarul e ca si eu am fost niste ani buni cenzor, intai cu contract civil, apoi in calitate de PFA (cu factura) dar in urma valului de controale si amenzi la asociatiile de proprietari de anul trecut am stabilit cu clientii mei sa trecem la contract de mandat, aceasta fiind formula in care activeaza cenzorul si in cazul asociatiilor non-profit infiintate in baza Ordonantei 26/2000 (deci nu de proprietari). Am preferat sa suflam si in iaurt decat sa ne trezim cu amenzi de nu le putem duce. La contractul de mandat chiar nu are nimeni ce reprosa, tocmai fiindca si taxele sunt mai mari (deci nici fiscul nu are interes sa reconsidere activitatea) nici ITM-ul nu mai are ce sa comenteze, contractul de mandat scotand clar activitatea in afara sferei relatiilor de munca.
Legat de autoritatile publie vreau sa va spun ca ITM Timis a mers pana acolo incat a comunicat si celor de la ORC si de la primarie sa avertizeze administratorii de imobile care vor sa se inregistreze ca PFA ca ei nu vor accepta contracte de administrare intre asociatii si PFA-uri, deoarece PFA-urile sunt persoane fizice (adica nu juridice) #-o si legea prevede explicit in cazul persoanelor fizice incheiere de contract de munca. Evident ca la aberatia asta nu i-a mai bagat nimeni in seama si daca vor incepe din nou cu amenzile cred ca instantele nu le vor mai da dreptate.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
neutra, utilizator
Doamna, dv. cititi textul din lege pe care vi l-am pus acolo si vi l-am si subliniat?
Ziceti ca sunteti cenzor! Pai atunci trebuie sa cunoasteti bine legislatia.

Sunteti o persoana straina de asociatie, acolo unde sunteti, deci locatarii nu va pot mandata pe dv. pentru nimic, dv. sunteti angajata de catre comitet, iar inspectorii ITM nu pot da amenzi impotriva legii. Daca sunteti PFA, atunci sunteti o persoana fizica autorizata care poate incheia contracte de prestari servicii si pentru care va platiti contributiile catre stat.
La limita, daca voiati sa suflati si in iaurt, atunci va faceti CIM cu inscrierea in Revisal.

In ce priveste administratorii de imobil, si aici este un nonsens cu acea notificare, atata timp cat un PFA isi inregistreaza obiectul de activitate: administrare imobile. Daca ar fi asa cum a notificat ITM-ul, atunci n-ar mai trebui admis acest obiect de activitate la PFA.

Asteptam si parerea unui specialist in domeniu pe care il voi solicita pentru o opinie.
1. PFA nu sunt , in acceptiunea legii , simple persoane fizice.

2. NIciun act normativ nu obliga persoanele fizice sa incheie numai contract individual de munca. Daca sustineti asa ceva, aratati-mi textul de lege care prevede aceasta obligativitate.

3. ITM-ul nu are calitatea de a recalifica un contract de mandat sau un alt tip de contract in contract individual de munca.

4. Ceea ce sustineti despre un anumit ITM , ar trebui sa si-l probati , nu doar pe vorbe.
Sunt de acord cu tot ceea ce spuneti referitor la PFA. Nu inteleg de ce imi reprosati ca am povestit o situatie de fapt. Argumentul ITM Timis este art. 35 al.2 din L230.
Referitor la tipul de contract pe care trebuie sa il incheie un cenzor am consultat un avocat deoarece am vrut sa fiu sigura ca nu imi expun clientul niciunui risc.
Nu stiu sa existe o interdictie in mandatarea unui tert (nemembru al asociatiei) pentru a desfasura activitatea de cenzor.
Contractul de munca implica un raport de subordonare ceea ce nu mi se pare in regula in cazul cenzorului. Oricum interesul nu este sa-mi tarasc clientul in procese cu autoritatile, chiar daca acestea nu au dreptate) ci sa evit dinainte situatiile in care asociatia ar putea fi amendata.

Oricum eu am intervenit incercand sa impartasesc din experientele de prin zona noastra (fiindca legea se pare ca fiecare parte o interpreteaza in felul lui). Imi pare rau daca v-am deranjat cu ceva.

Alte discuții în legătură

Asociatii de propietari - angajari romica_mi romica_mi Care sunt formele de angajare ale personalului din asociatie si ce contributii sociale revin fiecaruia atat asiguratului cat si angajatorului daca: - ... (vezi toată discuția)
Salariati ContSters143510 ContSters143510 Va rog frumos sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: In conditiile actuale Asoc. de Proprietari pot incheia legal cu numai contracte de ... (vezi toată discuția)
Posibila infractiune administrare imobil conjoint conjoint Asociatia de proprietari angajeaza la inceputul anului cu cim o persoana PFA in functia de administrator.Ulteror se constata ca persoana care exercita aceasta ... (vezi toată discuția)