avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Posibila infractiune administrare imobil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Posibila infractiune administrare imobil

Asociatia de proprietari angajeaza la inceputul anului cu cim o persoana PFA in functia de administrator.Ulteror se constata ca persoana care exercita aceasta functie este de fapt fiul persoanei in numele careia s-a incheiat contractul ,fiul avand de asemenea calitate de PFA.dar nu detine atestat de administrator emis de primarie.Cand a fost sesizat acest fapt fiul a motivat ca exercita legal activitatea fiind angajatul tatalui sau (care este ocupat cu administrare altor blocuri) si ca a absolvit un curs adm. imobile si administreaza de asemenea in celasi mod inca 3-4 blocuri.De atunci insa a luat decizia sa afiseze listele de intretinere lunare cu semnatura tatalui el nemaisemnand. . Activitatea pe care o presteaza in cadrul asociatiei acopera partea de casierie ,plati furnizori,reparatii, adm. tehnica.Asociatia mai are ca personal angajat contabil , cenzor autorizat si ingrijitor.Presedinele asociatiei si cenzorul extrern, resping obiectiile cu privire la nerespectarea prevederilor legale in legatura cu acest aspect si considera ca asociatia functioneaza in cadrul legal. .
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 08:28, 28 Ianuarie 2016
conjoint a scris:
Asociatia de proprietari angajeaza la inceputul anului cu cim o persoana PFA in functia de administrator.

In primul rand din fraza de mai sus, desprindem concluzia ca cineva este in eroare (nu stim cine), in sensul ca PFA nu poate fi angajat cu cim (contract individual de munca), ci probabil intre parti a intervenit un contract de prestari servicii (intre Asociatie si "tata" autorizat).
Mai departe "tata" autorizat, fiind o entitate juridica aparte, poate sa isi angajeze/delege/contracteze cu cine vrea el in scopul ducerii la indeplinire a contractului initial cu Asociatia. Mai departe, daca nu i-au fost impuse limitari (clauze) in contractul initial, PFA "tata" autorizat, poate sa il trimita la treaba pe "fiul" si angajatul/delegatul/reprezentantul sau conventional sau o alta persoana (cu capacitate de exercitiu corespunzatoare).
Si semnatura "angajatului" ii este opozabila 'tatalui" PFA ?
Se pune problema daca semnatura "angajatului" va este opozabila dvs., locatarilor, nu 'tatalui" PFA, caci intre ei (fiu - tata) exista un raport juridic distinct, fie de munca, fie de mandat, nu conteaza, iar semnaturile lor sunt opozabile intre ei prin raportul juridic dintre ei.

Cu alte cuvinte, banuiesc ca intrebati daca semnatura "fiului" este valabila fata de dvs. ca locatari. Sau nu asta va intereseaza?
Daca vreti sa fiti mai explicit cu ce anume doriti sau ce va deranjeaza, putem discuta in concret, daca nu, nu.
Trandafir 2 a spus: "Mai departe "tata" autorizat, fiind o entitate juridica aparte, poate sa isi angajeze/delege/contracteze cu cine vrea el in scopul ducerii la indeplinire a contractului initial cu Asociatia". Da potrivit legislatiei ,o persoana juridica poate administra asociatii de proprietari daca are si acest obiect de activitate(caen 6832) insa aceasta persoana juridica v-a fi autorizata sa desfasoare aceasta activitate numai cu conditia de a avea angajati administratori atestati( de catre primarie).
Buna ziua, @conjoint, este corect scris ce ati gasit dvs. pe net, insa problema se pune in a interpreta corect textul actului normativ. Da, persoana juridica va fi autorizata, doar daca are angajata o persoana fizica ca administrator atestat (din cel putin cateva motive, insa cel mai important este ca persoana juridica fiind o fictiune nu isi poate desfasura activitatea decat prin cel putin o persoana fizica, titular sau angajat), insa aceasta este o conditie initiala, pentru obtinerea autorizatiei persoanei juridice (conditie care este indeplinita prin autorizarea tatalui ca persoana fizica, sa administreze imobile). Din pacate, din lege nu reiese ca in cazul unor noi angajari, persoana juridica este obligata sa isi scoata o alta (noua) autorizatie de la primarie la baza careia sa stea autorizarea persoanelor nou angajate (sau daca exista o astfel de prevedere, este salvarea dvs., dar nu cred).
Cu alte cuvinte, daca legea nu prevede, noi nu putem sa adaugam la ea.

Alte discuții în legătură

Administrare imobil prin interpus conjoint conjoint Este in regula ca o persoana, reprezentant,angajat,delegat sau ce o fi al unei PFA( cu obiect de activitate cod CAEN 6832), sa presteaze activitatea de ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract administrator conjoint conjoint Asociatia de proprietari a incheiat contract de adiministrare(conventie civila) cu o persoana fizica autorizata care detine atestat de administrator imobile ... (vezi toată discuția)
Cum se poate demite un administrator de asociatie de locatari ... GeluCernica GeluCernica Cum se poate demite un administrator de asociatie de locatari ? Detalii: Avem un administrator de bloc, care s-a autointitulat administrator in urma ca ... (vezi toată discuția)