avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la proprietate

Un teren cu cadastru si intabulare nu poate fi folosit deorece este ocupat cu solari de 3 vecini. Doi vor sa cumpere parcelele de teren ocupate de ei, cel de a-l treilea ce ocupa cea mai mare suprafata nu vrea nici sa cumpere nici sa elibereze terenul. Cum sa procedez plingere la politie sau direct in judecata?
Actiune in evacuare. Obtinere titlu executoriu, apoi la politie.
Plangere la politie,pentru violarea proprietatii.Potrivit constitutiei ,legea suprema instat ,proprietatea este inviolabila,oricine refuza sa paraseasca prorietatea la cererea titularului se face vinovat de violare de domiciliu.
Codul penal sanctioneaza violarea de domiciliu in art 192
.Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
În cazul în care fapta se săvârşeşte de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, în timpul nopţii sau prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Pentru fapta prevăzută în alin. 1, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Puteti introduce o actiune civila de revendicare a posesiei care dureaza destul de mult si trebuie timbrata la valoarea terenului, dar mai "energica" ar fi o plingere penala privind fapta de tulburare de posesie art. 256 Noul Cod Penal (nicidecum violare de domiciliu).In cadrul acesteia va puteti constitui si parte civila pentru prejudiciul suferit fara sa fie necesara timbraera.
1. Nu e violare de domiciliu ca acolo nu e niciun domiciliu decat pentru rosii sau castraveti.
2. Nu e tulburare de posesie (??) ca nu stim daca proprietarul a posedat vreodata terenul, daca l-a imprejmuit, daca l-a folosit etc.

Actiune civila si, da, cu timbrare si tot; puteti cere si despagubiri.
Multumesc pentru raspuns,
Terenul a fost obtinut prin hotarire judecatoreasca in anul 2003 este intravilan , nu l-am folosit nu l-am imprejmuit. Daca ii dau in judecata pentru tulburare de posesie?

Alte discuții în legătură

Violare de domiciliu caradis caradis Buna ziua. Am si eu o intrebare ? Daca posed un imobil de 20 de ani si altcineva intra cu fosta peste mine, am si probe video in acest sens , in afara de ... (vezi toată discuția)
Violarea proprietatii private melcsy melcsy fapta unde se incadreaza, daca nu este domiciliul victimei, ci un spatiu com in constructie (vezi toată discuția)
Intrare abuziva pe proprietate privata mihaela2007 mihaela2007 x ii solicita lui y ca nu ii permite accesul pe proprietatea sa, dar y nu tine cont si intra. ce articol de lege a incalcat y prin intrarea abuziva pe o ... (vezi toată discuția)