avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon la nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon la nastere

este abandonul la nastere legal daca mama nu are nici un fel de venit sau proprietati? mama poate declara ca isi abandoneaza copilul la nastere ca apoi sa fie trimis in grija asistententei sociale si apoi infiat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:28, 3 Mai 2009
Depinde in ce conditii are loc abandonul minorului, poate fi considerat nelegal.mama minorului poate declara orice, caci din momentul in care ea l-a abandonat, este scoasa din drepturile de parinte. Cu toate acestea insa, legea prevede in situatii de execptie ca patintele care a fost scos din drepturile parintesti, are dreptul de a consimti la infierea/adoptia copilului sau. Daca nu consimte, copilul nu va putea fi infiat/adoptat de nimeni, nici chiar de asistenta lui sociala.
Abandonul reprezinta cea mai grava forma de neglijare a copilului. Abandonul poate surveni imediat dupa nasterea copilului, sau in orice moment pe parcursul dezvoltarii acestuia, dupa ce, in prealabil, a petrecut o perioada de timp in familie. Ulterior, copilul este incredintat insitutiilor de protectie ale statului, care au rolul de a prelua atributiile parintesti si de a sprijini dezvoltarea copilului.
Abandonarea unui copil nu poate avea un caracter legal, invocand faptul ca mama nu are cu ce sa-l intretina ... exista posibilitatea de a da copilul spre adoptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infierea propriului copil cristina80 cristina80 La varsta de 19 ani am dat spre infiere scriptic propiul copil parintilor mei avand intelegerea verbala de a creste eu copilul pentru ca linia din dreptul ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor catre tata - relatie extraconjugala tudorct tudorct Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti ce se intampla in cazul unui proces de incredintare a minorului catre tata. Copilul este rezultatul unei relatii ... (vezi toată discuția)
Ce-ar putea face bunica (55 ani) copiilor pentru a-i prelua legal? vali77 vali77 Sora mea a nascut acum 10 ani un baietel. De la cateva luni copilul e crescut in acelasi apartament de bunica sa , mama celei care l-a nascut. Copilul doarme ... (vezi toată discuția)