Stimat forumist,
Sunt sceptic în privinţa unei reuşite a dvs de a câştiga la CEDO pe această speţă - eşalonare sume datorate în temeiul unei hotărâri executorii, de către Stat.
Vedeţi dvs, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat anterior pe această temă, iar respectiva Cauză constituie un precedent care, din punctul meu de vedere, va fi urmat şi în cauza dvs.
În Cererea nr. 57265/08, Cauzele Dumitru şi Alţii contra României, Decizia din 04/09/2012, Curtea a constatat:
43. În prezenta speţă, Curtea observă că Guvernului pârât nu i se impută faptul că a refuzat executarea unor hotărâri judecătoreşti care le recunoşteau reclamanţilor anumite drepturi patrimoniale. Reclamanţii nu susţin nici că prevederile legale adoptate în materie vizau eliminarea efectelor hotărârilor judecătoreşti respective.
...
50. Curtea observă că reclamanţii aveau drepturi ferme şi intangibile în temeiul unor hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în perioada februarie-aprilie 2008. Curtea constată că, deşi mecanismul de eşalonare instituit a suferit modificări, autorităţile statului l-au respectat, dând dovadă de diligenţă în executarea hotărârilor judecătoreşti sus-menţionate.
Astfel, în conformitate cu legislaţia în vigoare (supra, pct. 24), reclamanţii au primit în octombrie 2008 o primă tranşă reprezentând 30 % din totalul sumelor datorate. În septembrie 2010, li s-a plătit o sumă suplimentară reprezentând 25 % din a doua tranşă de 34 % din suma totală, deşi în temeiul O.U.G. nr. 45/2010 din 19 mai 2010 cea de a doua tranşă ar fi trebuit plătită în 2012.
Conform legii, sumele plătite s-au actualizat de fiecare dată în raport cu indicele preţurilor de consum din data plăţii.
Până în prezent, reclamanţii au primit mai mult de o treime din suma totală acordată de instanţe, restul sumei trebuind să fie plătit eşalonat, conform legislaţiei în vigoare, până în 2016. Nu există nimic în dosar care să sugereze că Guvernul nu are intenţia de a respecta calendarul plăţilor.
51. Ţinând seama de faptul că o parte importantă din sumele datorate reclamanţilor le-a fost deja plătită, Curtea nu poate considera că a fost afectată însăşi substanţa dreptului reclamanţilor.
În orice caz, având în vedere toate elementele de mai sus şi contextul special al prezentei cauze, Curtea consideră că plata eşalonată a sumelor datorate reclamanţilor nu poate fi considerată nerezonabilă.
52. Prin urmare, Curtea consideră că această cerere este în mod vădit nefondată şi trebuie respinsă în temeiul art. 35 § 3 lit. a) şi art. 35 § 4 din Convenţie.
Astfel, avându-se în vedere şi contextul economic existent,
o astfel de procedură de plată a sumelor datorate prin hotărâri judecătoreşti, dată prin lege, care nu este de natură a afecta dreptul în substanţă, deoarece nu reprezintă o negare a plăţii, ci doar o eşalonare a acesteia, nu constituie o încălcare a Art. 1 al Protocolului 1 Adiţional la Convenţie, respectiv o încălcare a dreptului de proprietate.
Acesta este motivul pentru care nu văd, în contextul amintit, ca fiind admisibile în principiu cereri de o natură similară.
Cu stimă.