avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cum se stabileste plata CASS la venituri din chirii?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cum se stabileste plata CASS la venituri din chirii?

Un cetatean, de alta nationalitate, care are o proprietate, pe care a inchiriat-o in Romania, si nu locuieste (nu are domiciliul in Romania, nu vine nici macar in vacanta in Romania, pentru ce ar plati CAS (vav de contractul de inchiriere)?
Cel mai recent răspuns: perlutina , utilizator 16:46, 8 Septembrie 2014
plateste contrubutie de sanatate pentru venitul incasat in Romania din inchirierea imobilului aflat in Romania , nu are importanta unde are domiciliul cetatean strain ci domiciliu fiscal al imobilului
Buna dimineata,
Am studiat putin si am citit :
Conform art. 211 alin. 1 din Legea 95/2006 privind sistemul de asigurari sociale de sanatate, sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania, precum si pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul in Romania si care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate.

Astfel, pentru a datora contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, o persoana trebuie:
sa aiba domiciliul in Romania sau sa fi obtinut dreptul de sedere in Romania.

Daca nu se afla intr-una dintre aceste situatii, eu zic ca persoana nu este asigurata in Romania si implicit nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

In baza art. 296 indice 23 alin. 3 din Codul fiscal astfel cum este modificat prin OUG 88/2013, incepand cu 1 ianuarie 2014, o persoana datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate indiferent daca mai realizeaza si alte venituri asupra carora se aplica cota de asigurare.
Ce sa inteleg din asta
?
Ma intreb CASS este pentru apartament sau pentru proprietar ? (plateste contrubutie de sanatate pentru venitul incasat in Romania din inchirierea imobilului aflat in Romania , nu are importanta unde are domiciliul cetatean strain ci domiciliu fiscal al imobilului ) poate monimiron (consultant fiscal sa imi spuna care este legea la care ne supunem ?

perlutina a scris:

Un cetatean, de alta nationalitate, care are o proprietate, pe care a inchiriat-o in Romania, si nu locuieste (nu are domiciliul in Romania, nu vine nici macar in vacanta in Romania, pentru ce ar plati CAS (vav de contractul de inchiriere)?


Pentru ca iar ma lovesc de aceasta problema revin si - acest om este proprietar al unui apartament pe teritoriul Romaniei - chiar daca nu are buletin de bucuresti , nu e cetatean roman trebuie sa plateasca taxe - impozite ( ma refer la CASS) etc. intrebarea este de ce nu pot sa fac asigurare acelui apartament ? Mi se spune ca nu are rezidenta si nu poate fi asigurat bunul lui ( doar jumulit de bani) Bunul lui nu poate fi asugurat pe acest motiv. Vad ca odata este recunoscut ca cetatean al romaniei (cind plateste CASS - chiar daca nu va solicita niciodata servicii medicale in Romania - pentru ca nu vine aici dar ......................... nu mai inteleg n imic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass aferenta veniturilor din cedarea folosintei bunurilor pentru cetateni ue IolandaMarin IolandaMarin Buna ziua,, Pentru un cetatean UE care obtine in Romania venituri din cedarea folosintei bunurilor, pe langa impozitul de 10% se plateste si CASS? In anii ... (vezi toată discuția)
Cass pt venituri dividende geneva geneva CASS-ul unde se plateste pt venituri ridicate din dividende de la SIF? Pe ce baza, cu ce documente? Multumesc (vezi toată discuția)
Plata cass persoana fizica, domiciliul în romania, munca în strainatate imamco imamco Buna ziua, Ce se înțelege sau mai bine spus, ce înțelege ANAF prin expresia \"informatii cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a ... (vezi toată discuția)