avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie tata sau mama
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie tata sau mama

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu ce se intampla in urmatoarea speta: mama salariata full time intra in CCC si alege varianta 1 an (pt ca e mai avantajoasa economic) ..sta 11 luni in CCC si tatal isi ia CCC 1 luna pana cand copilul implineste 1 an. Intrebari:
- poate mama sa nu se intoarca la serviciu pana copilul face 2 ani...sa stea acasa fara nici un ban? cu alte cuvinte contractul de munca sa fie suspendat pana cand copilul implineste 2 ani?
- mai exista vreo preverede pe undeva care zice ca angajatorul mamei sa fie obligat sa ii tina postul timp de 2 ani...si sa o primeasca inapoi dupa 2 ani?
- tatal care a stat 1 luna in CCC se intoarce la serviciul sau full time. Are dreptul tatal sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei pt anul ce urmeaza?
Multumesc anticipat,
Raluca
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 8 August 2014
multumesc frumos pt rabdare si explicatii. nu vreau sa fiu pisaloaga insa legea e asa de alambicata incat a gasi o persoana care sa imi raspunda la intrebari e fff rar.
---Daca angajatorul imi da concediu fara plata pt ingrijire copil de la 1 an pana la 2 ani ...pe el il costa ceva? Adica mai bine zis care este diferenta dpdv angajator intre concediu crestere copil si concediu fara plata? (incerc sa imi explic logic de ce intr-un caz se da stimulent si in celalalt nu)
---Si nu in ultimul rand daca eu mama aleg sa inchei contractul de munca la 1 an ..deci sa raman neangajata si fara nici un fel de indemnizatie, in acest caz tatal care lucreaza poate sa beneficieze de stimulentul de insertie in al 2-lea an? (daca el a fost primul care a solicitat initial 1 luna de ccc, urmat de mama cu 11 luni ccc)
multumesc
1. - Concediul fara plata pentru crestere copil este acordat in baza OUG 111/2010 si pe perioada acestuia sunteti asigurata la sanatate iar perioada respectiva este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj si, de asemenea, constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

- Concediul fara plata, acordat in baza Codului muncii, nu este stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj si nici vechime in munca.

- Pentru aceste doua feluri de concediu angajatorul nu are nici o obligatie fiscala.


2. - Tatal poate beneficia de stimulentul de insertie chiar daca dvs. incetati orice activitate.
- Pentru a beneficia de stimulentul de insertie este obligatoriu ca el trebuie sa aiba venituri din salarii.

Buna ziua,

In completare la acest topic, as dori sa stiu ce se intampla in urmatorul caz: ambii parinti au realizat venituri din salarii timp de 12 luni anterioare nasterii, mama efectueaza concediul de lauzie (42 zile dupa nastere) dupa care tatal solicita 1 luna CCC iar mama solictia 1 luna concediu fara plata pentru interese personale. Dupa aceasta luna tatal revine la locul de munca iar mama efectuaza CCC pana la implinirea unui an de la nastere, dupa care solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului timp de 2 luni. Intrebarea este daca tatal poate beneficia de stimulentul de insertie pentru cele 10 luni ramase pana la implinirea a 2 ani de la nastere?

Multumesc anticipat!
1. Intr-un raspuns de mai sus eu spuneam:
1. Pe perioada cat mama are concediu fara plata pentru cresterea copilului tatal nu poate beneficia de stimulentul de insertie.


2. - Dar daca dvs. reluati activitatea sau solicitati concediu fara plata pentru interese personale (si vi se aproba) atunci tatal poate beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Dar pe perioada de concediu fara plata pentru interese personale nu mai sunteti asigurata la pensie, sanatate si somaj.
Multumesc pentru raspuns, inteleg ca raspunsul este afirmativ (dupa 1 an si 2 luni mama isi reia activitatea si tatal poate beneficia de stimulentul de insertie urmatoarele 10 luni, pana la implinirea a 2 ani de la nastere). Cererea pentru acest stimulent cand se face? La revenirea mamei la locul de munca sau a tatalui (dupa 42 zile + 1 luna, caz in care se va suspenda acordarea acestuia pana la revenirea mamei)?

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie si somaj penesmaria penesmaria Buna ziua. Mama nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, nu realizeaza venituri. Tatal realizeaza venituri insa vrea sa solicite direct stimulent de ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterea copilului - lege noua pentru tata ionutr81 ionutr81 buna ziua, recent a aparut o lege inc e priveste cresterea copilului ce mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa participe activ si cat de cat proportional la ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil Bianca_Szel Bianca_Szel Am si eu o nelamurire. Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o ... (vezi toată discuția)