avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exceptii concediere femei insarcinate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exceptii concediere femei insarcinate

Buna ziua,

In ce conditii putem concedia o femeie insarcinata, care nu vine la munca pentru ca nu vrea, nu prezinta concediu medical, nu are nici un fel de problema ci pur si simplu nu vrea sa lucreze.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:25, 9 Aprilie 2014
in prima faza "invitati-o frumos'' la o cercetare disciplinara, intrucat nu respecta ROI
Concedierea este posibila :
- in masura in care angajatorul nu a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere de faptul ca salariata este insarcinata

- in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Eu n-as concedia-o, din pricina interdictiilor enuntate de @freeelis mai sus.
Dar as ponta-o in absenta nemotivata , as cerceta-o disciplinar, si i-as aplica sanctiunea disciplinara cu taierea de salariu maxima pentru ficera zi de intraziere (si as mai vedea eu cand pot sa si aplic taierea de salariu efectiva, adica la primul salariu pe care l-ar lua).
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
smeagull, utilizator
Sanctiunea reducerii salariului de baza se aplica pe luna si nu pe zi.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
.....
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;

....
freeelis a scris:

Sanctiunea reducerii salariului de baza se aplica pe luna si nu pe zi.

Desigur!
Adica: pentru orice abatere disciplinara proportional de grava, se poate aplica o (singura) sanctiune disciplinara.
Sanctiunea poate fi, de exemplu, reducerea salariului cu 5% pentru o luna.

In cazul nostru, abaterea disciplinara concreta poate fi "absenta nemotivata in data de 1 martie". Pentru care se poate aplica sanctiunea reducerii salriului cu 5% pe o luna.
Imediat dupa, se poate constata o noua abatere disciplinara, si anume "absenta nemotivata in data de 2 martie (sau 3 martie, sau 15 martie, sau in perioada 2 - 15 martie)", pentru care se poate aplica o noua sanctiune disciplinara, tot cu taierea salariului. Se va analiza daca se poate aplica o taiere de salariu mai mare, respectiv de 10%, si poate pe o perioada mai lunga.
Imediat dupa, se mai poate constata o noua abatere disciplinara, respectiv absente nemotivate in perioada 15 - 30 martie (exemplificativ, desigur). Si tot asa...

Va ramane pentru angajator deschisa problema: cand se va putea taia efectiv din salariu, avand in vedere ca salariata absenteaza si (normal ar fi sa) nu primeste salariu. Dar se presupune ca va primi la un moment dat...
Efectul cercetarilor disciplinare de mai sus ar fi sa deblocheze situatia intr-o directie sau alta (fie salariata revine la munca, fie isi reglementeaza actele medicale si prezinta dovezi medicale ca nu poate munci). In plus, s-ar sanctiona un comportament indezirabil (absentele nemotivate) si s-ar crea premisele incetarii relatiei de munca intr-un viitor indepartat.

In plus, sau mai bine zis inainte de chestiunile disciplinare, salariata va fi pontata nemotivat si nu va primi salariu pentru zilele in care lipseste nemotivat de la serviciu.

In opinia mea, sunt foarte bune legile de protectie a maternitatii, insa este inadmisibil sa nu poti concedia gravida in cazul abaterilor disciplinare grave numai pe motiv ca e gravida. Ducand situatia la extrem, practic, o gravida (sa zicem care tocmai a anuntat starea de graviditate in 6 asptamani) poate sa bata bine la locul de munca un coleg, sa isi faca nevoie fiziologice pe biroul directorului, sa fure juma' de depozit, sa injure un client, sa lipseasca oricand fara motiv, sa plece de pe linia de productie unde lucreaza lasanad totul pornit si pe colegul care urmeaza dupa ea in pericol sa nu poata opri fluxul de munca de unul singur, sa umble in seiful de ani al unitatii si sa scoata acte pe care sa le lease in veceul unitatii, si angajatorul nu o poate concedia disciplinar, nici cat e gravida, nici dupa.
Pana "trece graviditatea" + interdictiile de concediere asociate eventualeli maternitati, raspunderea disciplinara se va fi prescris de vreo 3 ori, cel putin.
Stiu ca am dus exemplele la extrem, insa in mediul de productie unde lucreaza multe femei am vazut multe situatii neobisnuite.

Alte discuții în legătură

Concediu medical + absente nemotivate adriancozma25 adriancozma25 Daca unei angajate i s-a terminat concediul medical, si a avut 3 absente nemotivate la locul de munca, dar angajata este insarcinata, se va inceta CIM, sau cum ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, vă rog frumos să îmi spuneți ce sancțiuni pot ... emamari74 emamari74 Bună ziua, vă rog frumos să îmi spuneți ce sancțiuni pot primi dacă nu m-am prezentat la serviciu 3 zile (deoarece am cerut lichidarea la zi și firma ... (vezi toată discuția)
Incetare cm dupa concediu fara plata loredanaelena loredanaelena buna ziua am doi salariatii care au solicitat concediu fara plata de 3 si resp 6 luni incepand cu aug 2009.ei nu s-au intors la munca dupa efectuarea acestor ... (vezi toată discuția)