avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante, sistare Radet, infiintare AP
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante, sistare Radet, infiintare AP

Buna ziua,

In prezent in blocul in care locuiesc am 6 proprietari cu restante mai mari de 10.000 de lei, 17 proprietari cu restante intre 1.000 de lei si 9.000 de lei si 9 proprietari cu restante mai mici de 1.000 de lei.

Administratorul Asociatiei de Locatari nu a calculat penaliatile conform legii, nu a respectat prevederea conform careia trebuia sa calculeze penalitati dupa trecerea a 90 de zile de la scadenta.

A de Locatari are o datorie, facturi restante si penalitati, de aproximativ 160.000 de lei catre Radet. furnizarea de ACM si ATermic este sistata.

S-a realizat o AG a proprietarilor in care s-a decis infiintarea unei AP pentru a se putea recupera restantele, mentionez faptul ca sunt restante mai vechi de 3 ani.

Intrebari:
In cat timp se poate infiinta AP si se pot recupera restantele de la cei care au mai mult de 10.000 de lei? Intreb acest lucru pentru ca o parte din restante vor fi prescrise, fiind mai vechi de 3 ani, alte restante sunt la rand si urmeaza sa fie prescrise odata cu trecerea timpului si pentru ca vreau sa stiu daca la iarna Radet va furniza AT, in urma recuperarii restantelor si ulterior platii unei parti din datoria catre Radet.

Debransarea de la Radet poate fi colectiva, astfel incat proprietarii interesati sa contribuie pentru realizarea unei a unei instalatii de distributie a gazului pentru 2 focuri?
Cel mai recent răspuns: Bloc Expert , Administrator imobile 00:36, 9 Aprilie 2014
Dar, in blocul dvs este cineva bun platnic?
Sunteti in totala ilegalitate de multi ani, de cand era necesar sa transformati Asociatia de Locatari in Asociatie de Proprietari.

Faceti confuzii legate de termenul de calculare a penalizarilor si cel de actionare in judecata pentru recuperarea restantelor. Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007.

Infiintarea asociatiei de proprietari poate sa dureze intre 2 si 6 luni, in functie de sectorul in care sunteti. In cazul in care prindeti si vacanta judecatoreasca la mijloc, puteti merge lejer pe un termen mai lung. Ca exemplu, noi am depus acte pentru o asociatie in aprilie 2013 si codul fiscal l-am avut de abia in octombrie 2013, vorbind aici de sectorul 4.

Restantele mai vechi de 3 ani... cam greu spre imposibil. Daca ajungeti in instanta cu ele, 90% va luati adio de la ele. Mai bine incercati cu vorba buna desi, si in acest caz slabe sanse.
In ceea ce priveste datoria catre Radet, sa nu credeti ca acesta va renunta la creanta. Veti primi lunar, chiar si cand furnizarea este sistata, o factura de penalizari care poate ajunge lejer la cateva sute de lei sau mai mult. Nu cred ca va va acorda o esalonare a platilor cu datorii atat de mari si fara perspectiva platilor in mod constant. Mai mult, chiar daca, intr-un caz fericit, va va acorda o esalonare, penalizarile vor merge mai departe si la prima abatere de la grafic va opri din nou furnizarea.
Din punctul meu de vedere este mai util ca nici sa nu incercati reinceperea furnizarii cu atatia rauplatnici. Veti avea noi facturi neplatite, deci, un debit mai mare.
De debransat, sunteti deja de facto atat timp cat nu aveti caldura si apa calda. Hartie de la Radet nu veti primi dar puteti trage coloana separata de gaze si instala centrala si fara acea hartie de la Radet. Nimeni nu va impiedica sa fiti bransat la Radet si sa aveti centrala in acelasi timp. Datoria insa, nu se prescrie si noi penalizari se acumuleaza.
@blocexpert

Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns!

Locuiesc in S2. In bloc sunt si buni platnici, eu fiind unul dintre ei, aproximativ 50-60%.
2 locuinte sunt proprietatea Primariei Mun Bucuresti, fiind preluate de la fostul ICRAL, fiind inchiriate drept locuinte sociale, datorii mai mari de 15.000 de lei!
Situatia e mai grava decat reiese din cotele afisate la avizier pentru ca nu ni s-a permis deocamdata accesul la facturi.

Infiintarea dureaza intre 2 si 6 luni, dar cam cat ar dura procesele pentru recuperarea datoriilor din ultimii 3 ani?
Depinde foarte mult de modul in care au fost intocmite actele asociatiei. Acum se judeca pe noul cod, medierea este obligatorie si numai asta poate dura intre 1 si 3 luni, pe urma in faza de proces efectiv, la fel, depinde de dosar. Este greu de spus fara sa stii despre ce este vorba exact. Daca se mai cer si expertize...

Din pacate, intalnim tot mai des administratori care habar nu au sa intocmeasca corect dosarele cu documente, listele sunt eronate etc. Cand se ajunge in instanta, sansele sunt din start destul de reduse fara documente beton. Daca mai au si un avocat destept, s-a pierdut procesul.
blocexpert a scris:
Hartie de la Radet nu veti primi dar puteti trage coloana separata de gaze si instala centrala si fara acea hartie de la Radet. Nimeni nu va impiedica sa fiti bransat la Radet si sa aveti centrala in acelasi timp.

Avand in vedere experienta dumneavoastra in administrare, dupa cum spuneti, poate ca debransarea fara acordul furnizorului de gent termic o fi posibil in raza dumneavoastra de activitate dar in alte parti NU.
La noi, de exemplu nu este permisa debransarea decat dupa obtinerea avizului furnizorului de energie termica, plata acestei operatiuni....


Va rog sa imi spuneti si mie unde anume scrie ca eu, daca sunt bransat la Radet nu am voie sa imi pun coloana de gaz si centrala termica, in paralel fiind si beneficiarul minunatelor servicii oferite de Radet.
Ma impiedica cineva sau ceva sa imi montez, de exemplu, incalzire in pardoseala sau panouri radiante sau calorifere electrice?
Da, raman in continuare clientul Radet. Da, platesc cota parte de cheltuieli pentru incalzire. Si imi mai pun inca ceva.

Daca nu ati inteles bine, la blocul in cauza Radet a sistat furnizarea. Au datorii, oamenii vor sa le plateasca (sper ca asta am inteles bine), le vin in continuare doar facturi de penalitati pentru ca nu mai au consum. Ei sunt in continuare clienti ai Radet dar, isi pot monta centrale de care vor ei. Si, dupa ce vor regla situatia cu restantele (daca vor reusi vreodata) vor putea solicita si debransarea efectiva, care inseamna de fapt, ca nu mai sunt clienti / beneficiari.

Later edit:
Intamplator, ma ocup de curand de un bloc, tot in sectorul 2, exact in aceeasi situatie. Datorii la Radet de vreo 80000 lei (facturi si penalizari). Cauza? Administrator supermeserias, fara acte intocmite, motiv pentru care nici nu a vrut / putut sa predea ceva. Dupa "predare - primire" (de fapt nici nu l-am cunoscut), isi aduce brusc aminte ca a mai gasit vreo 20000 de lei pe acasa, uitati in buzunar si merge si mai achita niste restante pe la Apa Nova ca si acolo era campion.
Radet a sistat furnizarea dar, toata lumea si-a montat centrala termica pe gaz. Vine in continuare factura de penalizari de la Radet de 6-700 lei lunar. Radetul are o hotarare judecatoreasca impotriva asociatiei. Vom vedea ce se intampla mai departe. Si eu sunt curios cum va executa Radetul asociatia, impotriva cui se va indrepta.

Deci, este posibil si se practica.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
Bloc Expert, Administrator imobile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa proces verbal de debransare radet mirris mirris Va rog sa-mi spuneti daca un apartament are centrala termica proprie, dar nu poate prezenta la cerere un proces verbal de debransare de la RADET, asta inseamna ... (vezi toată discuția)
Debransarea locatarilor inca bransati la sistemul de stat de termoficare mirrrela mirrrela Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva o baza legala in care se poate rezilia contractul cu firma de stat de termoficare din oras. Mentionez ca este vorba ... (vezi toată discuția)
Conditionare caldura de plata integrala a facturii radet gcprmr gcprmr Buna ziua, locuiesc intr-un bloc in care majoritatea locatarilor au centrale de apartament si doar 4-5 apartament au ramas racordate la RADET. Este legal si ... (vezi toată discuția)