avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj din CCC

Buna ziua, se poate lua ajutor de somaj dupa terminarea indemnizatie de crestere copil?
Eu am lucrat la Mic.ro care a dat faliment si nu am unde sa ma intorc la munca, contractul cu ei sa incheiat 11.04.2012 apoi am beneficiat de postnatal 2 luni de la casa de asigurari.Am fost la ANOFM si mi-au raspuns ca conform noi legi nu beneficiez de nici un ajutor de somaj. oare nu ma incadrez de lo:frantic:k?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:46, 8 Aprilie 2014
Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj dupa incetarea CCC trebuia sa va inregistrati la AJOFM in termen de 12 luni de la data incetarii contractului individual de munca (CIM).
Buna ziua,revin cu o alta intrebare,referitor la acest subiect.Dupa CCC timp de 2 ani,mi-am sunat angajatorul sa-l intreb dc mai este valabil postul meu,mi-a spus simplu ca nu mai este,dar ca trebuie sa vorbeasca cu contabila referitor la situatia mea,eu as prefera sa ma puna in somaj,in ce conditii ma poate pune firma in somaj,si cine ar trebuie sa suporte cheltuielile contributiei platite la stat pt mine?(am auzit si varianta ca ma poate pune pe alt post,si dupa ma pune in somaj,nust.dc e adevarat.)Multumesc mult
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca dvs. nu il acceptati atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Dar OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunar pentru cresterea copilului spune ca nu puteti fi concediata timp de cel mult 6 luni de la data revenirii din CCC decat daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment si atunci se procedeaza cum am spus la pct.3.

5. Nu inteleg la ce cheltuieli de contributii va referiti, pentru ce perioada?
Am inteles,ma refeream la contributiile pt somaj,care se platesc la stat de catre firma angajatoare,dar din cate inteleg dc postul nu mai este,atunci ei ar trebui sa desfiinteze postul,si sa ma puna in somaj.
1. Daca postul a fost desfiinta trebuie sa va ofere un alt post in aceleasi conditii ca si acele prevazut in CIM.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului spune:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art.25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

3. Din Legea 202/2002:

Art. 10
...

(7) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea din conc. ptr. crestere copil nycollemaria nycollemaria - peste o luna si jumatate termin conc. ptr. restere copil, daca postul pe care am lucrat pana la plecarea in concediu s-a desfiintat ce se intampla cu locul ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj dupa ccc? logikman logikman buna seara.as vrea sa imi spuna si mie cineva dak am dreptul la somaj dupa terminarea concediului de crestere a copilului asta in cazul in care seful a angajat ... (vezi toată discuția)
Revenire din ccc CalinStefania CalinStefania Buna ziua! Va rog, lamuriti-ma cu urmatoarele probleme: 1. Este sau nu corect ca o salariata care revine din concediu crestere copil de pana la 2 ani(copil ... (vezi toată discuția)