avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare silita datorie asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare silita datorie asociatie locatari

Buna ziua!
Avem următoarea speţă:
În anul 2012 s-au acumulat 5000 ron datorii la întreţinere a unui apartament aparţinând soţilor Popescu, datorii care au acumulat penalităţile aferente până în prezent.
În anul 2013 -luna martie soţii Popescu au donat fiului minor (17 ani) apartamentul cu pricina, fiul preluând şi datoriile la întreţinere (prin actul de donaţie).
În anul 2013-luna iunie asociaţia de locatari a dat în judecată (pe soţii Popescu) şi obţinut o sentinţă judecătorească (neatacată de soţii Popescu în termenul legal ) pentru suma de 5000 Ron.
În anul 2014 luna martie asociaţia a transmis cererea privind ”ipoteca legală (privilegiul special imobiliar)” la OCPI pentru suma de 6000 ron şi s-a admins prin încheiere şi înscris această ipotecă legală cu drept de reexaminare la OCPI în termen de 15 zile de la comunicare(comunicarea s-a primit în 7 aprilie 2014.

Întrebarea este : în ce măsură poate fi continuată de către asociaţia de locatari executarea silită a apartamentului soţilor Popescu în condiţiile de mai sus.
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:19, 30 Aprilie 2014
In conditiile in care proprietarii de drept ai apartamentului nu mai sunt persoanele impotriva carora instanta de judecata a dispus hotarare de obligare la plata,asociatia de proprietari trebuie sa desfasoare procedurile si demersurile de recuperare debit de la actualul proprietar
Asociatia de proprietari poate initia procedura medieriii
tmihai2006 a scris:

În anul 2013 -luna martie soţii Popescu au donat fiului minor (17 ani) apartamentul cu pricina, fiul preluând şi datoriile la întreţinere (prin actul de donaţie).
În anul 2013-luna iunie asociaţia de locatari a dat în judecată (pe soţii Popescu) şi obţinut o sentinţă judecătorească (neatacată de soţii Popescu în termenul legal ) pentru suma de 5000 Ron.
În anul 2014 luna martie asociaţia a transmis cererea privind ”ipoteca legală (privilegiul special imobiliar)” la OCPI pentru suma de 6000 ron şi s-a admins prin încheiere şi înscris această ipotecă legală cu drept de reexaminare la OCPI în termen de 15 zile de la comunicare(comunicarea s-a primit în 7 aprilie 2014.

Întrebarea este : în ce măsură poate fi continuată de către asociaţia de locatari executarea silită a apartamentului soţilor Popescu în condiţiile de mai sus.
Vă mulţumesc.

Imi scapa mie ceva sau este o eroare in ce spuneti? Daca sotii Popescu au instrainat apartamentul in martie, ce treaba mai aveti cu ei in iunie, mai ales ca fiul a preluat datoria?
O alta intrebare este cum a dat judecatoria o sentinta impotriva sotilor Popescu din moment ce ei nu mai aveau calitate procesuala in caz?

Poate reveniti cu niste clarificari.
E foarte simplu:
1. Soţii Popescu nu au înştiinţat Asociaţia de proprietari în niciun fel (prin niciun act ) că nu mai sunt proprietarii acelui imobil. În mod evident nici instanţa nu avea cunoştinţă pentru că soţii Popescu nu au înaintat vreun document la Judecătorie.
2 Soţii Popescu au la Asociaţie în acest moment deschis pe numele lor un ”dosar de executare silită”.Evident că imi dau seama că nemaifiind proprietari ai imobilului , acest imobil nu poate fi executat silit de către Asociaţia de proprietari potrivit sentinţei pronunţate de Judecătorie.
3.Întrebarea (mai concret) ar fi : poate fi executat silit acest apartament în vreun fel în acest moment, mai ales că OCPI a admis prin încheiere şi înscris această ipotecă legală?(pe numele noului proprietar nu s-a întreprins nimic, pentru ca Asociaţia nici măcar nu-l cunoaşte!)
Aţi mai întâlnit speţe asemănătoare?
Vă mulţumesc.

Si-n asociatia noastra un proprietar cu restante (nu mari) a donat doua apartamente prin notariat, cu acte in regula, fiului. Nu a solicitat adeverinta de la asociatie.
Dar am aflat intamplator, am verificat la OCPI si vazand cine este noul proprietar, am schimbat numele pe lista de plata, l-am notificat pe fecior, am instituit privilegiu, am incercat medierea... In timp ce pregateam dosarul pentru instanta, tatal a venit la asociatie si-a solicitat o adeverinta pentru ca-l inundase vecinul de deasupra... I-am eliberat adeverinta numai dupa ce a achitat toate debitele, fondurile si micile cheltuieli facute cu notificarea, premedierea...

Eu va sugerez sa mergeti cu hotararea judecatoreasca la un executor si vedeti ce va indruma sa faceti. Poate e nevoie de o noua hotarare judecatoreasca dar cu siguranta aceasta se va putea obtine mult mai repede pe baza hotararii ce o aveti acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta judecatoareasca nexecutata graby111 graby111 buna ziua! la obiect: un vecin din bloc a acumulat o datorie de 800000 lei la intretinere si a fost dat in judecata de asociatie, aceasta obtinind o sentinta ... (vezi toată discuția)
Intabulare in urma unei adjudecari romantic_tgv romantic_tgv Buna ziua Am urmatoare problema si doresc sa ma ajutati cu sfaturi: Popescu Constantin si popescu Ioana fac un credit cu ipoteca in 2007 In 2008 decedeaza ... (vezi toată discuția)
Apartament la licitatie sorin0206 sorin0206 salutare ,am citeva nelamuriri si va rog daca ma poate ajuta cineva sa-mi scrieti concret ce ar trebui sa fac in cazul meu.Am participat la licitatia unui ... (vezi toată discuția)