avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine participa la contraexpertiza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine participa la contraexpertiza

Pe timpul expertizei topografice judiciare, cel cu care sunt in litigiu a adus persoane care au cautat sa influenteze expertul in sensul dorit de el. Nu a reusit. La cererea sa i s-a acceptat contraexpertiza. Ce pot face sa nu se mai repete fenomenul, adica sa nu i se permita sa-si aduca prietenii.
Cel mai recent răspuns: STEFANIA - LIDIA WERBIC , Avocat 23:10, 29 Aprilie 2009
Conform OG 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară aveti posibilitatea de a solicita o expetiza extrajudiciara daca sunteti convins ca sunteti indus in eroare cu privire la expertiza judiciara.
Art. 30. - (1) Expertul tehnic judiciar poate efectua şi expertize tehnice extrajudiciare, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice
Daca exista diferente intre cele 2 expertize puteti sa depuneti o plangere la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare impotriva expertului, la care sa anexati si expertiza extrajudiciara.

Art. 34. - Neefectuarea expertizei tehnice datorită unor cauze imputabile sau efectuarea acesteia cu nerespectarea dispoziţiilor legale atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală a expertului tehnic judiciar ori a expertului tehnic extrajudiciar vinovat.

Art. 35. - (1) Experţilor tehnici judiciari vinovaţi de abateri comise în exercitarea activităţii de expert li se pot aplica de către Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, în raport cu gravitatea abaterii săvârşite, următoarele sancţiuni disciplinare:

a) avertisment scris;
b) suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice judiciare pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an;
c) retragerea calităţii de expert tehnic judiciar.
(2) În situaţia în care împotriva expertului tehnic judiciar este pusă în mişcare acţiunea penală, se dispune suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice până la soluţionarea definitivă a cauzei.

In plus mai puteti face obiectiuni cu privire la expertiza, pe care sa le depuneti la dosarul cauzei, in instanta, insa mare atentie la motivarea obiectiunilor !!!!!
Subiect; Re:cine participa la expertiza
La expertiza, sunt convocate prin carte postala de catre expertul tehnic judiciar, doar partile din proces, adica reclamantul si paratul din prezenta cauza.
Daca una din parti nu este in tara, se poate prezenta in locul acesteia persoana mandatata in acest sens sau aparatorul.
In preambulul expertizei, expertul este obligat sa specifice, daca partile au fost convocate si cine a fost prezent la efectuarea expertizei.
Expertul nu poate fi influentat de terte persoane, deoarece el este obligat sa raspunda obiectivelor stabilite prin incheierea de sedinta, pe baza actelor din dosar si prin lamuririle aduse de partile din proces.
In cel mai rau caz, expertul poate sa faca o alta varianta, dar sa specifice ca este facuta la solicitarea partii.
Pentru a evita asemenea neplaceri, este foarte bine sa desemnat un expert consilier parte.
bafta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare expertiza tehnica judiciara rokyng rokyng Va rog a-mi raspunde in ce conditii se poate anula o expertiza tehnica la un imobil. Mentionez ca la expertiza au fost cerute si obiectiuni , iar una din ... (vezi toată discuția)
Expertiza dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am avut de facut expertiza la o casa, iar cand a venit expertul pentru a face expertiza , avocatul meu ia dat expertului toate actele cu chitante ... (vezi toată discuția)