avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza

Buna seara . Am avut de facut expertiza la o casa, iar cand a venit expertul pentru a face expertiza , avocatul meu ia dat expertului toate actele cu chitante si planuri sub semnatura , iar expertului i sau pus la dispozitie toate documentele pentru a putea face expertiza si expertul a facut si unele masuratori , dar pe care le-a facut in bataie de joc , iar expertiza a facut-o in batjocura fara sa tina cont de documente si de facturi , ba mai mult in expertiza a invocat si legi care nu exista , nerespectand nici legea expertiilor si nici nu a tinut cont de tabelele ANEVAR si nici nu a dorit sa tina cont de directivele date de judecatoare . Am facut contestatie si am depus actele reale cu toate documentatiile si valorile reale , iar judecatoarea ia pus in vedere sa repete expertiza si sa tina cont de toate documentele existente si de masuratorile reale , precum si de acte si chitante .
Intrebarile mele sunt :
1. Daca expertul doreste sa vina din nou sa faca iar masuratori si expertiza , eu mai am acum obligatia sa-l primesc pentru a o face , daca acelasi expert a fost o data si a facut-o ( dar in bataie de joc ) ?
2. Daca se va dovedi ca evaluarea a fost supraevaluata , eu pot sa-i fac plangere la parchet acestui expert ?
3. Daca se poate sa-i fac plangere , in baza caror legi pot si caror foruri pot sa-i fac aceste plangeri ?
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:33, 22 Ianuarie 2016
Buna ziua,
1. E bine sa primiti expertul.
2. Trebuie, daca face expertiza "gresit" in acceptiunea dumneavoastra, sa formulati obiectiuni.
3. Puteti sa-i faceti plangere la corpul expertilor tehnici dar nu aveti temei pentru parchet.
4. puteti sa solicitati inlocuirea expertului.
5. Aveti avocat, discutati toate aceste aspecte cu domnia sa.
1-Daca este in interesul dv sa beneficiati de o expertiza temeinica,este necesar sa permiteti accesul pentru realizarea masuratorilor
2-Daca in urma suplimentului de expertiza rezulta diferente apreciabile,aveti dreptul sa formulati actiune impotriva expertului si eventual sa solicitati si daune
3-Daca detineti aparator ales care a reprezentat interesele dv,care a predat expertului documentele necesare expertizei,aparatorul conditionat de rezultatele finale,poate hotari strategia de reprezentare si de aparare a intereselor dv,poate aprecia si incadra faptele de care eventual se face vinovat expertul
Fiind vorba de acelasi expert, probabil ca nu va mai recurge la efectuarea de noi masuratori. Daca veti primi o noua convocare scrisa din partea expertului va trebuie sa dati curs acesteia.
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara se mentioneaza cine poate lua masuri impotriva expertilor judiciari,
-art. 35 (1) Experţilor tehnici judiciari vinovaţi de abateri comise în exercitarea activităţii de expert li se pot aplica de către Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, în raport cu gravitatea abaterii săvârşite, următoarele sancţiuni disciplinare:
a) avertisment scris;
b) suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice judiciare pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an;
c) retragerea calităţii de expert tehnic judiciar.
Impotriva expertului puteti formula o sesizare la BCETJ din cadrul MJ.
Daca spuneti ca este bine sa-l primesc pe expert ca este in favoarea mea , este normal ca o sa-l primesc , dar daca nici de aceasta data nu respecta legea expertilor si hotararea judecatoarei sa tina cont de documente , facturi si calculele pe care eu impreuna cu avocatul le-am facut comform chitantelor si legilor in vigoare si le-am prezentat judecatoarei , aceasta spunand ca expertul sa tina cont de toate acestea , in caz ca nu va respecta tot ce a ce a dispus ea , il va amenda pe expert si il va inlocui la sesizarea avocatului .
Va multumesc si sper ca totul va fi bine si nu va mai face expertiza in bataie de joc , facand o supraelaluare , asa cum a facut-o prima data , iar daca va fi diferenta de evaluare intre prima expertiza si cea de a doua facuta de aceialasi expert eu sunt hotarat sa -i fac actiune impotriva expertului , dar unde trebuie sa o fac si ce lege sa invoc ?
Va multumesc pentru intelegere !!!
Trebuie facute niste precizari.
Expertul are obligatia sa raspunda documentat la obiectivele fixate de instanta de judecata pentru expertiza.
In cuprinsul raportului de expertiza, expertul va mentiona documentele avute in vedere pentru formularea concluziilor din raportul de expertiza. Daca nu va utiliza anumite documente aflate la dosarul cauzei/ puse la dispozitie de partile in proces, va motiva acest lucru.
Judecatorul va analiza toate documentele existente la dosar, raportul de expertiza, obiectiunile formulate de partile in proces, raspunsul expertului la obiectiunile formulate si va decide.
Daca si in urma revizuirii raportului de expertiza aveti observatii, trebuie sa le formulati in scris si aveti posibilitatea sa solicitati efectuarea unei contraexpertize. Instanta va aproba (va incredinta contraexpertiza la 1-3 experti) sau nu va aproba contraexpertiza.
Pentru neindeplinirea activitatilor legate de expertiza, instanta de judecata poate aplica expertului amenda judiciara.
Supraevaluarea poate fi stabilita de catre contraexpertiza, iar dvs. puteti depune doar documente certe care sa va sustina punctul de vedere.
In mesajul meu anterior am precizat unde anume puteti face o sesizare scrisa in privinta expertului. Trebuie sa detineti documente certe pe care sa le atasati la sesizare.
Daca aveti avocat nu inteleg de ce acesta nu v-a comunicat toate cele scrise de mine. In plus, aveati posibilitatea (la incredintarea expertizei) si aveti in continuare posibilitatea (daca se aproba o contraexpertiza) sa solicitati instantei de judecata sa aprobe un expert parte pe care il veti plati dvs., separat, in baza unui contract pe care il anexati la dosarul cauzei.
Expertul parte participa impreuna cu expertul desemnat la efectuarea expertizei. Daca este de acord cu concluziile expertizei va semna raportul de expertiza impreuna cu expertul desemnat, daca nu este de acord, va intocmi un raport separat in care va mentiona de ce nu este de acord cu concluziile expertizei. Ambii experti vor avea acces la aceleasi documente si vor avea in vedere acte normative in vigoare. Expertul parte nu are obligatia sa reprezinte interesele partii care l-a solicitat si il plateste separat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza casa dodorel62 dodorel62 Buna ziua . La o casa a trebuit sa se faca o expertiza , iar judecatoarea a emis catre expert o hartie cu punctele pe care trebuia sa le respecte si de care ... (vezi toată discuția)
Experta extrajudiciara auto favorizeaza societatea de asigurari. ce este de facut ? IonutSteopoaie IonutSteopoaie Buna ziua, am sa relatez mai pe scurt situatia mea: Masina mea stationata regulamentar a fost lovita in septembrie 2015 de catre o doamna imprudenta, avand ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza ContSters315143 ContSters315143 Am un raport de expertiza tehnica judiciara aprobata si semnata de trei experti-unul principal si doi alesi de parti. Una dintre parti a facut obiectiuni in ... (vezi toată discuția)