avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza casa
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza casa

Buna ziua . La o casa a trebuit sa se faca o expertiza , iar judecatoarea a emis catre expert o hartie cu punctele pe care trebuia sa le respecte si de care trebuia acesta sa tina cont . Expertul , nu a dorit sa tina seama de ce a ce a hotarat instanta si nu a dorit sa tina cont nici de actele si documentele pe care eu i le-am pus la dispozitie incheind un proces verbal de predare a acestora , expertiza efctuind-o fara a tine cont de nici o lege , iar evaluarea a fost mult prea mare .
Am dat un raspuns la ce a ce a facut expertul , sa ne explice cum a facut expertiza si de unde a luat datele si tabelele , iar acesta a raspuns inb bataie de joc ( am sa va citez exaxt din raspunsul lui ):
Efectuarea unor inbunbatatiri la un imobil suport, a carui vechime difera de cea imbunatatirilor , va face ca valoarea acestora sa fie in corectata in raport de vechimea , categoria de folosinta si modul cum se prezinta imobilul suport.
Astfel spus valoarea financiara a imbunatatirilor(materiale ,plus manopera) nu va fi aceiasi cu cea de circulatie , daca acestea au fost executate la un imobil cu vechime mare si un grad de uzura corespunzator vechimii.
Imbunatatirile pot aduce un spor de valoare financiara ( de nou) a imbunatatirilor
Asa suna raspunsul dat de expert .
Mentionez ca casa la care am facut aceste imbunatatiri are 2 corpuri comune , unul este facut acum 100 de ani (comform actelor ) , iar cel de al doilea este facut acum 50 de ani ( comform actelor ), iarca imbunatatirile au fost facute in anul 2014 si 2015 , existand facturi deasemenea facutri .
Fata de cele prezentate mai sus as dori sa stiu daca :
1. Acum la noul termen am voie sa fac o noua contraexpertiza si cat voi plati pentru aceasta .
2. Daca se va dovedi ca primul expert a facut o supra evaluare netinand cont de directivele instantei ce va putea sa pateasca expertul care a facut supraevaluarea .
3. Daca se va dovedi ca expertul a facut expertiza supraevaluata in mod intentionat carui for trebuie sa ma adresez ca sa recuperez suma pe care i-am achitat-o si sa-mi dea daune si daca acesta poate fi tras la raspundere de vreum for din Romania si unde trebuie sa ma adresez si in baza carei legi pot face aceasta sesizare .
Va multumesc pentru intelegere si doresc un raspuns concret , pentru a sti ce am de facut incontinuare .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:56, 26 Februarie 2016
Trebuie facute cateva precizari:
-Instanta de judecata stabileste obiectivele expertizei tehnice judiciare (partile in proces pot propune obiective pentru expertiza, la solicitarea instantei, dar propunerile trebuie aprobate de catre instanta). Expertul are obligatia de a raspunde documentat la obiectivele fixate de catre instanta de judecata pentru expertiza, avand in vedere documentele depuse de partile in proces la dosarul cauzei si raportandu-se la acte normative in vigoare (acte normative pe care le mentioneaza in cuprinsul raportului de expertiza).
-Partile in proces pot depune observatii scrise la raportul de expertiza si daca observatiile sunt acceptate de catre instanta de judecata. expertul va raspunde in scris la observatiile formulate de partile in proces.
Mentiunile dvs. referitoare la modul de desfasurare a expertizei trebuie sa le depuneti ca observatie la raportul de expertiza.
-Instanta de judecata analizeaza raportul de expertiza, observatiile formulate de partile in proces la raport si raspunsul expertului la observatiile formulate. Avand la dispozitie documentele aflate la dosarul cauzei, instanta de judecata da o hotarare.
-Daca raspunsul expertului la observatiile formulate nu sunt acceptate de partile in proces, acestea pot cere o contraexpertiza, care trebuie aprobata de catre instanta de judecata. Partile in proces trebuie sa aiba argumente solide pentru a se aproba o contraexpertiza. Contraexpertiza se efectueaza de catre 1-3 experti si costurile vor fi mai mari decat la expertiza initiala, in functie de numarul de experti desemnati, de pregatirea profesionala a expertilor (acestia pot fi cadre universitare, specialisti de marca, etc.), de cheltuielile facute de fiecare din cei 1-3 experti pentru realizarea expertizei.
-Elementele pe care le mentionati ca nefiind avute in vedere de catre expert, pot fi evaluate numai la fata locului, in caz contrar se pot face doar speculatii.
1. Este dreptul dvs. sa solicitati o contraexpertiza. Mai sus am aratat in ce mod este posibila efectuarea unei contraexpertize.
2. Instanta nu da directive pentru expert ci stabileste doar obiective clare pentru expertiza. Instanta nu poate impune (daca asa ceva doriti sa se inteleaga) un anumit mod de efectuare a expertizei.
3. Numai instanta de judecata poate stabili daca expertul trebuie sa incaseze doar o parte din onorariul fixat de catre instanta de judecata. Onorariul definitiv plus cheltuieli poate fi incasat de catre expert numai dupa depunerea decontului de cheltuieli o data cu raportul de expertiza si daca decontul este aprobat de catre instanta de judecata. Instanta de judecata trimite niste documente la BLETJ si de aici expertul emitand o factura fiscala poate incasa onorariul definitiv plus cheltuieli. Recuperarea intregii sume este greu de realizat.
Daca aveti suficiente dovezi certe (documente scrise despre prejudiciul creat, care sa poata fi acceptate de tribunal la deschiderea actiunii), ca expertul cu rea intentie a facut o supraevaluare a proprietatii dvs., puteti deschide actiune separata in instanta de judecata impotriva expertului si sa cereti daune matariale si/ sau daune morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am avut de facut expertiza la o casa, iar cand a venit expertul pentru a face expertiza , avocatul meu ia dat expertului toate actele cu chitante ... (vezi toată discuția)
Ajutor. expertul evaluator care nu tine seama de lege Sergiu92 Sergiu92 Buna ziua. Intampin o problema in care va rog sa ma ajutati: A avut loc expertiza imobiliara in vederea partajului. Urmatorul termen de infatisare este in ... (vezi toată discuția)
Pot sa cer o contraexpertiza si un expert parte? niculinapopa niculinapopa Buna seara! Am pe rol un proces (litigiu de munca ) privind recuperare drepturi salariale Expertul desemnat de instanta ,a intocmit raportul de ... (vezi toată discuția)