Acest articol 1014 din cod proc civila este universal valabil in orice situatie, in orice tip de executare silita, sau se refera la somatia de plata emisa in cadrul procedurii speciale a ordonantei de plata?
Este vorba de fapt de art 1013-1024 din titlul IX Noul Cod Proc.Civ. ce se refera la Procedura Ordonantei de Plata acestea modificind de fapt OG 5/2001 si OUG 119/2007 ce reglementau aceeasi materie.Nu este acelasi lucru cu Executarea silita ce este reglementata seoarat in acelasi cod; Totodata nu se aplica procedura ordonantei de plata in recuperarea creantelor bugetare sau in procedura insolventei,acestea fiind reglementate separat prin alte legi.
Sa inteleg ca pentru o executare silita obisnuita nu e nevoie de somatie de plata cu 15 zile inainte de poprire? Poate fi emisa somatia de plata in aceeasi zi cu adresa de infiintare a popririi? in acest caz care mai e rostul somatiei de plata si conform carui articol din cpc este invocata?
Da si daca nu ati fost somat,notificataveti motive sa cereti prin Contestatie la executare si suspendarea executarii Dar cind cereti suspendarea trebuie sa platiti si cautiune
Dvs. faceti oconfuzie intre institutii diferite; Daca ati obtinut de exemplu o hotarire definitiva si irevocabila( deci in urma unei judecati) prin care o persoana a fost obligata sa va plateasca o suma de bani hotarirea se investeste cu formula executorie si urmeaza a fi pusa in exrcutare de catre un executor judecatoresc, urmind a alege in functie si de dispozitiile legii forma de executare silita care va favorizeaza.Procedura Ordonantei de plata reprezinta o "FORMULA'" mai rapida de judecata atunci cind creanta pe care o aveti impotriva debitorului are caracter- cert ,lichid si exigibil. si in plus judecata nu presupune administrarea altor probe in afara actelor.