Buna ziua .
Sunt pensionar pentru limita de varsta si vechime completa, incadrat cu contract cu contract de munca pe durata nedeterminata la o firma privata, cu timp partial 6 ore/zi , cu un salariu brut de 1200 lei / luna . Mi se retin pe stat impozit, 5.5 si 10.5 iar unitatea plateste contributiile ce ii revin .Din pensie se retin impozit si 5.5
Doresc , fiind salariat si in continuare, sa infiintez concomitent si o PFA conform cod COR, prestare servicii ,cu impozitare in sistem real . Nu am nevoie de autorizatii de mediu, pompieri,etc.
Avand in vedere ultimele schimbari in legislatie pe care nu le cunosc, va rog sa imi spuneti :
- daca pot fi angajat al propriiei PFA ;
- daca am nevoie de acordul vecinilor de bloc /asociatie ;
- ce contributii trebuie sa platesc ca PFA ;
- ce declaratii trebuie sa depun ;
- ce documente financiar - contabile trebuie sa folosesc ;
- daca trebuie sa depun vreun document la casa de pensii si la casa de sanatate ;
Si inca o intrebare : in cazul in care as fi angajat cu conventie civila la firma exista diferente pentru plata contributiilor ca PFA fata de angajare cu contract de munca ?
1.Nu puteti fi propriul dvs. angajat;2.aveti nevoie de acordul vecinilor din stanga -dreapta /deasupra si dedesubt; 3.platiti contributiile la sanatate si impozitul pe venit.CAS nu mai platiti pentru ca deja sunteti pensioner.;4.declaratia 200 si 220; registrul jurnal,registrul inventor, facturier si chitantier;5. la casa de sanatate veti depune in copie actul de infiintare al PFA si adeverinta de salariat de la societatea la care lucrati cele 6 ore/zi;
7.-Nu puteti fi angajat nici cu conventie civila la firma dv.
Referitor la ultima intrebare : am vrut sa intreb daca exista diferente la contributii in cazul in care as fi angajat cu conventie civila in loc de contract de munca la firma privata la care lucrez in prezent si nu la PFA -ul propriu cum eronat am formulat .
Daca ma puteti ajuta cu inca un raspuns .