Buna seara! Am o problema vis-a-vis de concedierea unui lider de sindicat. Povestea incepe asa: dl. X este angajatul nostru de foarte multi ani. El lucra pana la data de 31.01.2008 in cadrul societatii , dar la o alta sucursala a acesteia in Piatra Neamt. La acea data, 31.01.2008, s-a radiat punctul de lucru. Cu dl. X ne judecam din 2005 pe diverse motive. Pe perioada cat exista punctul de lucru Piatra Neamt el era lider de sindicat;tinand cont ca acest punct de lucru nu mai exista si sindicatul este inactiv,dar exista scriptic. Conform ultimei sentinte civile, dl. X este angajatul societatii noastre la punctul de lucru Piatra Neamt, chiar daca acesta nu mai exista; este angajat doar scriptic. Ideea este ca noi vrem sa-l dam afara. L-am concovat, i-am popus acelasi post dar in alta locatie(Beius) si mergand pe premisa ca va refuza, il concediem individual cf art. 65 alin. 1 din Codul Muncii. Dar tot Codul Muncii prevede ca nu il putem concedia pe motive ce nu tin de persoana salariatului deoarece este lider de sindicat. Tinan cont ca nu va accepta demisia cu acordul partilor, cum pot scapa de el?
Conform legii sindicatelor,
Art. 10. - (1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.
Care este situatia sindicatului la dvs? persoana mai este lider de sindicat? nu ati putea obtine un aviz scris de la consiliul de conducere al sindicatului?
Scriptic este lider de sindicat. Dar tinand cont de faptul ca la punctul de lucru nu mai avem pe nimeni angajat decat pe acest domn si el scriptic.... nu garantez ca vom obtine un acord scris al consiliului de conducere al sindicatului;de fapt 100 % nu.
Mda.. destul de delicata problema...
In acest caz, nu va mai ramane decat una din urmatoarele posibilitati:
Art. 61.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
M-am gandit si la variantele astea si nu vad cum as putea sa le aplic in cazul lui. Ma gandeam la abateri repetatea si anume : absente nemotivate, dar daca ne gandim bine nu am cum sa sipun asta pt ca nu are unde sa se prezinte fizic,tinand cont de faptul ca nu mai exista punctul de lucru unde imi dispune sentinta civila sa-l angajez.Dar daca nu mai exista punctul de lucru si nici sindicatul nu mai isi desfasoara activitaea, nu pot sa mentin concedierea individuala? Pentru ca nu este vorba de plecarea lui dintr-un sindicat activ.
Exista o solutie , prevazuta in Legea nr.54/2003 - legea sindicatelor, si anume: sunt exceptaţi de la aplicarea acestei cei care au fost revocaţi din funcţiile sindicale de conducere deţinute pentru încălcarea prevederilor statutare sau legale.
Art. 10. - (1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.
(2) Sunt interzise modificarea şi/sau desfacerea contractelor individuale de muncă, atât ale reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cât şi ale membrilor acestora, din iniţiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicală.
(3) Sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor alin. (1) cei care au fost revocaţi din funcţiile sindicale de conducere deţinute pentru încălcarea prevederilor statutare sau legale.
(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător şi raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Legea muncii
cruceru1981
Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)
Conecediere
ionigeo
Sunt lider de sindicat intr-o scoala. Postul de personal didactic auxiliar pe care l-am ocupat a fost restructurat. Directorul a avut grija sa restructureze ... (vezi toată discuția)