buna seara...am si eu o intrebare ...la maternitate daca tatal copilului nu poate veni, nefiind in localitate, si noi nu suntem casatoriti, traim in concubinaj, se poate sa se faca certificatul constatator pe numele meu iar apoi la starea civila copilul sa aiba amandoua numele de familie, al meu si al lui?mentionez ca nu stiu daca tatal e de acord ca sa aiba amandoua numele de familoie, dar nua s rvea toptusi sa poarte numai numele lui, si eu sa am nume diferit...se poate face ceva in legatura cu asta?el vrea sa il recunoasca...multumesc si astept raspuns
Codul familiei prevede:
1. Copilul isi stabileste filiatia fata de un singur parinte, copilul dobandeste numele de familie al parintelui fata de care filiatia a fost mai intai stabilita. (adica numele de familie al dvs. ).
2. Daca copilul isi stabileste in mod succesiv filiatia fata de ambii parinti, copilul are numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia mai inainte, iar prin actiune in instanta, se poate incuviinta ca, copilul sa poarte numele de familie al celuilalt parinte.
3. Daca copilul isi stabileste filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, parintii de comun acord vor decide daca copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei sau numele lor reunite.
In acest caz, daca parintii nu se invoiesc cu privire la numele pe care urmeaza sa-l poarte copilul, va decide autoritatea tutelara de la domiciliul copilului, dupa ce va asculta pe parinti.
av.Werbic Stefania
Numele copilului
ioana bica
Ma intereseaza sa stiu daca o femeie necasatorita ramine insarcinata,tatal copilului doreste sa recunoasca copilul,cei doi nu doresc sa se casatoreasca, numele ... (vezi toată discuția)