ART 213 : Abuzul de încredere
Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă.
Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Sincer, cam greu sa demonstrati acest fapt daca nu exista nici un inscris , iar respectiva persoana nu recunoaste nimic.
nici nu spune acum ca i-am dat, de cand i-am spus ca o voi da in judecata, dar nici nu spune nu. aceasta ultima conversatie o am salvata in calculator. banii pe care i-am dat sunt de fapt un credit bancar luat in noiemmbrie 2007, la care am platit pana acum si mai am inca 3 ani si jumatate, 190 ron lunar. ea mi-a dat doar 2 rate din acesti bani, atunci au fost si martori. nu stiu cum o pot determina sa plateasca aceasta rata, efectiv m-a blocat atitudinea ei . mi-a spus clar: nu ai acte cu mine, n-am de ce iti dau bani, asta tot pe corespondenta electronica. nu aveam cum sa fac acte cu ea, practic mancam din aceeasi farfurie, eram foarte apropiate, pana si prietenii nostri comuni au fost socati de atitudinea ei.
Aveti corespondenta electronica , lucru ce v-ar putea ajuta in a demonstra ca aceasta prietena va este datoare. Aveti si martorii care pot confirma ca aceasta v-a dat 2 rate.insa, ei stiau pentru ce? ce anume reprezinta aceasta plata?(oricum , in lege se spune ca nu poate fi facuta dovada cu martori pentru sume mai mari de 250..) Personal, nu va pot asigura ca veti reusi ceva, in special ca fara inscrisuri, este dificil totusi de dovedit ca acest imprumut l-ati luat pt . a o ajuta pe ea. Poate ca acum nu dispune de bani, insa, daca este de buna credinta, intr-un final, cand se va reabilita financiar, va va restitui banii. De regula, atunci cand exista inscrisuri, este cel mai sigur lucru in cazul unui litigiu. este drept , ca atunci cand vorbim despre rude sau prieteni, asa cum spune si legea, sunt chestiuni de ordi n moral ce ne impiedica sa recurgem la a preconstitui inscrisuri, insa, asa cum vi se intampla dvs. , si altor zeci de persoane li se intampla. Poate faptul ca i-ati spus ca o veti actiona in judecata, o va convinge sa va restituie imprumutul.
multumesc pt raspuns!
nu este vorba de faptul ca nu dispune, si-a deschis un magazin cu banii mei. ea nu "dispune" de un an si jumatate de cand i-am dat, dar de fapt nu vrea sa mi-i dea.
martorii stiau foarte clar pentru ce erau banii, pt plata ratei la creditul facut pt magazinul respectiv, deoarece nu ne-am ascuns, s-a discutat clar in fata prietenilor si colegilor.
nu vrea sa mi-i dea, pur si simplu.
in final, ce trebuie sa fac in prima faza? sa gasesc un avocat, sa fac plangere penala ?
multumesc!
Da, cel mai bine este sa consultati u n avocat, caruia ii expuneti intrega situatie , iar acesta va va indruma pe calea cea mai potrivita cazului dvs.