Buna ziua,
Am primit un act aditional sa il semnez, in care se precizeaza ca invoirile, absentele nemotivate, se scad din zilele de concediu, este legal sa se intample asa ceva?Daca in codul muncii scrie ca zilele de concediu de odihna nu pot face obiectul niciunei limitari, renuntarii sau cesiuni, este legal?ce solutie se poate gasi ca cei care intarzie cateva minute sau jumatate de ora la munca, sa nu se scada din co?
Invoirile nu intra la categoria "absente nemotivate", iar "absentele nemotivate" trebuiesc dovedite ca au fost nemotivate.
Probabil ca ceea ce v-a fost adusa la cunostinta prin actul aditional nu este o modificare a contractului individual de munca in temeiul art. 41 din codul muncii, ci mai degraba o modificare a regulamentului intern al societatii pe care puteti sa-l semnati doar cu mentiunea ca "Am luat la cunostinta".
Conform art. 145 alin. (2) din codul muncii zilele de concediu de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (fara sa se puna la socoteala zilele de concediu medical, zilele de sarbatoril legale sau zilele libere platite stabilite in contractul colectiv de munca plicabil.)
Prin urmare ca sa va scada din zilele de concediul de odihna anual pe motivul ca ati fi lipsit nemotivat sau ca v-ati invoit, acele absente trebuiesc dovedite ca au fost nemotivate din motive subiective, adica din vina dumneavoastra, iar invoirile nu vad cum sunteti dumneavostra vinovata din moment ce seful direct va da acordul sa lipsiti cateva minute sau ore.
Daca angajatorul refuza sa va acorde in natura zilele de concediu atunci trebuie sa va despagubeasca de buna voie conform art. 253 din codul muncii, coroborat cu art. 8, art. 38, art. 39 alin. (1) lit. (c) si art. 40 alin. (2) lit. (c) din acelasi cod. Daca refuza sa va despagubeasca de buna voie atunci va puteti adresa instantei conform art. 268 alin. (1) lit. (c) din codul muncii, dar numai dupa parcurgerea procedurii de mediere - sedinta de informare privind avantajele medierii.
Pe intelesul dumneavostra...
Absentele nemotivate nu au cum sa fie dovedite nemotivate !!!
Invoirile fara plata sau absentele nemotivate ori CFS afecteaza durata concediului de odihna.
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Scaderea intarzierilor din zilele de CO este destul de des folosita in practica angajatorilor.
Alternativa ar fi sa se reduca salariul pentru timpul adunat cu intarzierile la lucru.
Dar metoda aceasta pedepseste mai bine angajatul pentru intarzieri, deoarece aplicarea sanctiunilor disciplinare este consumatoare de mai mult efort si sunt de intocmit prea multe hartii.
Cea mai buna solutie o stiti ...
Concediu fara plata
Dana-
Buna ziua! In cazul in care am avut concediu fara plata in perioada martie - mai 2016, mai pot beneficia sau nu de concediu de odihna? Daca da, va rog a-mi ... (vezi toată discuția)