avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 MAI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 MAI

Conform ROI,1 MAI ,este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.Totusi,unitatea noastra va avea program normal,desi nu ni s-a adus la cunostinta daca aceasta zi va fi compensata cu o alta zi libera platita.Daca angajatii nu vin la munca pe 1 MAI,ce se intampla?Va multumesc.
Depinde de obiectul de activitate al firmei:
Art. 135.
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 137.
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Daca lucrati la o unitate care face parte din categoriile prevazute la art. 135 si 136, neprezentarea dvs la serviciu poate constitui o abatere disciplinara.
Daca nu faceti parte din aceste categorii, si angajatorul nu a justificat motivul pentru care veti lucra maine, in principiu, nu puteti fi cercetat disciplinar pentru acest lucru. Neavand detalii despre specificul activitatii, nu va pot ajuta cu mai mult.
Este vorba despre comert exclusiv cu produse electronice si electrocasnice.
Bun bun, dar ce fel de comert? cu produse alimentare "de stricta necesitate"?
Atunci nu se incadreaza la societatile pentru care exista derogari. Se aplica doar prevederile art. 137 alin (2) din Codul muncii, asa cum am explicat mai sus.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Nici macar un singur produs alimentar nu se afla in acel magazin!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite? ankalaura85 ankalaura85 Zilele de sarbatoare legala enuntate conf. art 134 al.(1) din Codul Muncii se platesc? (vezi toată discuția)
Zile libere legale cazinoyo2 cazinoyo2 Buna ziua, In conditiile in care in una dintre sarbatorile legale( ex 05.04.2010 - a doua zi de Paste), zi in care angajatorul nu va plati acea zi cu ... (vezi toată discuția)