avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla daca nu dezbati mostenirea timp de 3 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla daca nu dezbati mostenirea timp de 3 ani de la deces?

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi in legatura cu dezbaterea unei mosteniri.
Dupa moartea bunicului meu, mama mea (fiica lui) a dezbatut mostenirea, astfel incat ea a primit 3/4 din casa, iar sotia lui 1/4. Sotia lui avea de asemenea un fiu cu care, insa, nu se afla in relatii bune. Dupa ce aceasta a murit, mama mea a platit cheltuielile de inmormantare, iar fiul ei nu a dezbatut mostenirea chiar daca au trecut 3 ani de atunci.
Problema este ca mama a gasit un cumparator, dar nu il poate contacta pe fiul ei. Din aceasta cauza, as vrea sa stiu daca exista vreo modalitate prin care mama mea sa devina posesoarea legala a intregii case pe temeiul de nedezbatere a mostenirii.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:41, 24 Aprilie 2014
Nu contează cati ani au trecut, insa nu poate vinde pana nu clarifica mostenirea
Vorbiti despre fiica bunicului si fiul sotiei bunicului.
Din ceea ce ati scris se intelege ca mama dvs. NU este fiica sotiei bunicului. Gresesc?
Intr-adevar, bunica mea e mama vitrega a mamei mele.
Pe temeiul de "nedezbatere a succesiunii in termenul de 3 ani", nu exista nici o sansa pentru ca mama dvs. sa poata deveni proprietarara a intergii case, adica sa poata vine fara acordul fiului mamei ei vitrege.
In momentul actual,in mod prezumtiv, casa apartine in coproprietate mamei dvs (in cota mostenita de la tatal ei, bunicul dvs., aparent 3/4 din toata casa) si fiului sotiei bunicului dvs. (in cota mostenita de la mama lui, 1/4 din casa).

Pentru orice operatiune privind imobilul (vanzare, atribuire unuia dintre coproprietari etc.) trebuie fie acordul celor doi, fie efectuarea partajului prin instanta.

Ceea ce relatati dvs. referitor la faptul ca mama dvs. a facut cheltuieli cu inmormantare mamei ei vitrege, iar fiul nu este de gasit de 3 ani, m-ar putea duce cu gandul ca fiul nu a acceptat in termen legal mostenirea ramasa dupa mama lui. termenul legal de acceptare este de 6 luni sau 1 an, functie de datat decesului.
Acceptarea este altceva decat dezbaterea mostenirii, si presupune manifestarea ditrect sau indirect a intentiei fiului sa "ia in posesie"/ stapaneasca bunurile ramase de la mama lui. Acceptarea poate fi expresa (prin declaratie notariala) sau tacita (luarea de bunuri din patrimoniul defunctei, plata de datorii ale ei etc.).
Acuma, si daca fiul nu a acceptat mostenirea in termenul legal, acest lucru nu o ajuta in nici un fel pe mama dvs. Ceea ce nu a acceptat fiul bunicei vitrege nu revine automat mamei dvs., ci revine altor rude posibili mostenitori ai defunctei. Daca nu exista rude care sa poata mosteni, mostenirea este vacanta si revine statului.
Adica mama dvs. va avea de impartit mostenirea cu altii decat fiul.
In plus, ca sa se constate ca fiul nu a acceptat mostenirea, trebuie ca mama dvs. sa initieze un proces, cu toate costurile si eforturile aferente, numai ca sa fericeasca pe altii cu o patrime din casa.
In opinia mea, e de ajuns efort ca trebuie sa efectuati partajul (ori cu fiul, ori cu altul / altii), nu va ajuta complicarea cu acceptarea mostenirii.

Daca nu veti reusi sa dati de fiul mostenitor, tot la litigiu cu citare prin publicitate veti ajunge.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare act notarial!?!? laura_lupu2002 laura_lupu2002 Buna seara Sotia decedeaza si raman mostenitori sotul supravetuitor si fiica (care nu este trecuta pe numele lui) Fiica merge cu tatal vitreg la notar sa ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare mostenitor minor tinaa tinaa buna ziua. va rog sa ma indrumati cum sa procedez . doresc sa accept mostenirea ce se cuvine fiului meu minor in urma decesului bunicii. precizez ca tatal ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! declaratie subsemnata... , cetatean roman, cnp.... ... Puternicus Puternicus Buna ziua! Declaratie Subsemnata... , cetatean roman, Cnp.... domiciliata in mun...., identificata...., in calitate de fiica a defunctului...., decedat la ... (vezi toată discuția)