Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi in legatura cu dezbaterea unei mosteniri.
Dupa moartea bunicului meu, mama mea (fiica lui) a dezbatut mostenirea, astfel incat ea a primit 3/4 din casa, iar sotia lui 1/4. Sotia lui avea de asemenea un fiu cu care, insa, nu se afla in relatii bune. Dupa ce aceasta a murit, mama mea a platit cheltuielile de inmormantare, iar fiul ei nu a dezbatut mostenirea chiar daca au trecut 3 ani de atunci.
Problema este ca mama a gasit un cumparator, dar nu il poate contacta pe fiul ei. Din aceasta cauza, as vrea sa stiu daca exista vreo modalitate prin care mama mea sa devina posesoarea legala a intregii case pe temeiul de nedezbatere a mostenirii.
Pe temeiul de "nedezbatere a succesiunii in termenul de 3 ani", nu exista nici o sansa pentru ca mama dvs. sa poata deveni proprietarara a intergii case, adica sa poata vine fara acordul fiului mamei ei vitrege.
In momentul actual,in mod prezumtiv, casa apartine in coproprietate mamei dvs (in cota mostenita de la tatal ei, bunicul dvs., aparent 3/4 din toata casa) si fiului sotiei bunicului dvs. (in cota mostenita de la mama lui, 1/4 din casa).
Pentru orice operatiune privind imobilul (vanzare, atribuire unuia dintre coproprietari etc.) trebuie fie acordul celor doi, fie efectuarea partajului prin instanta.
Ceea ce relatati dvs. referitor la faptul ca mama dvs. a facut cheltuieli cu inmormantare mamei ei vitrege, iar fiul nu este de gasit de 3 ani, m-ar putea duce cu gandul ca fiul nu a acceptat in termen legal mostenirea ramasa dupa mama lui. termenul legal de acceptare este de 6 luni sau 1 an, functie de datat decesului.
Acceptarea este altceva decat dezbaterea mostenirii, si presupune manifestarea ditrect sau indirect a intentiei fiului sa "ia in posesie"/ stapaneasca bunurile ramase de la mama lui. Acceptarea poate fi expresa (prin declaratie notariala) sau tacita (luarea de bunuri din patrimoniul defunctei, plata de datorii ale ei etc.).
Acuma, si daca fiul nu a acceptat mostenirea in termenul legal, acest lucru nu o ajuta in nici un fel pe mama dvs. Ceea ce nu a acceptat fiul bunicei vitrege nu revine automat mamei dvs., ci revine altor rude posibili mostenitori ai defunctei. Daca nu exista rude care sa poata mosteni, mostenirea este vacanta si revine statului.
Adica mama dvs. va avea de impartit mostenirea cu altii decat fiul.
In plus, ca sa se constate ca fiul nu a acceptat mostenirea, trebuie ca mama dvs. sa initieze un proces, cu toate costurile si eforturile aferente, numai ca sa fericeasca pe altii cu o patrime din casa.
In opinia mea, e de ajuns efort ca trebuie sa efectuati partajul (ori cu fiul, ori cu altul / altii), nu va ajuta complicarea cu acceptarea mostenirii.
Daca nu veti reusi sa dati de fiul mostenitor, tot la litigiu cu citare prin publicitate veti ajunge.