am boala profesionala din 2003 bat drumurile pe la usile cnpas si imi refuza dosarul pentru indemnizatia de atingerea integritati pe motivele de aberatii precum ca dupa 3ani se prescrie si numai beneficiez de drepturile cuvenite va rog cum pot sa-mi se faca dreptate si unde pot apela va multumesc
Completare la mesajul primit la discutia dvs. anterioara deschisa in data de 06.04.2014.
Normele de aplicare a legii privind asigurarea pentru AM si BP aprobate prin Ordinul comun MMSSF si MSP nr.213/ 363/ 2009 mentioneaza:
SECŢIUNEA a 7-a Compensaţiile pentru atingerea integrităţii.
ART. 63 Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale rămân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20-50%, exclusiv cazurile cărora li se recunoaşte, prin decizie, invaliditatea.
ART. 64 Compensaţiile pentru atingerea integrităţii se acordă doar dacă accidentul de muncă a antrenat o incapacitate temporară de muncă mai mare de 3 zile, conform definiţiei accidentului de muncă.
ART. 65 Compensaţia pentru atingerea integrităţii se acordă doar după încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă.
ART. 66
În vederea obţinerii compensaţiei pentru atingerea integrităţii, persoana asigurată depune o cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, conform anexei nr. 13 la prezentele norme metodologice.
ART. 67 (1) În termen de 15 zile de la depunerea cererii, medicul expert al asigurătorului decide asupra acordării compensaţiei pentru atingerea integrităţii, precum şi asupra cuantumului acesteia.
(2) În cazul în care medicul expert al asigurărilor sociale consideră că sunt necesare examinări ulterioare, poate dispune efectuarea acestora.
ART. 68 (1) Grila privind acordarea compensaţiilor pentru atingerea integrităţii este prevăzută în anexa nr. 14 la prezentele norme metodologice.
(2) Grilele cuprinzând procentajele privind reducerea capacităţii de muncă se stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.
Trimiteti cererea intocmita conform anexei 13 prin posta cu confirmare de primire. Anexati dosarul cerut.
Trebuie sa primiti raspuns in scris, in termen de 30 de zile, cu motivarea respingerii sau decizia prin care se poate face plata.
Termenul de 3 ani pentru prescriere trebuie motivat prin mentionarea actului legislativ care se aplica.