avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună seara, mă interesează dacă pensia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara, mă interesează dacă pensia de invaliditate din ...

Bună seara, mă interesează dacă pensia de invaliditate din accident de munca are aceeași valoare cu pensia de invaliditate pentru orice boală. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:44, 13 Noiembrie 2021
Pensia de invaliditate se acorda cu respectarea prevederilor
-art.68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a 26
accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Este nevoie de stadiu de cotizare pentru respectarea prevederilor
-art.73
(1) Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3.
(2) Au dreptul la pensie de invaliditate şi persoanele prevăzute la art. 58 lit. a) şi b) şi art. 59, dacă au realizat cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar prevăzut în tabelul nr. 3.
Nu este nevoie de stagiu de cotizare pentru respectarea prevederilor
-art. 74 Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevăzute la art. 68 alin. (1) lit. a) şi b), alin. (2), (3) şi (4).
Este nevoie de stadiu de cotizare partial pentru respectarea prevederilor
-art. 58 Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
-art.59 Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.
Buna ziua.Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2021
Dorina ncl, utilizator
Imi cer scuze,as mai avea nevoie de un raspuns de la dvs.Fiul meu a avut un accident în vara anului 2018 din care a rămas fără un picior(gamba dreaptă)și multiple leziuni printre care 3 operatii la inima.Era șofer profesionist pe comunitate.Abia în urma cu cateva luni s-a stabilit de către ITM că a fost accident de muncă.As dori sa știu dacă are dreptul la compensatia pentru atingerea integritatii ținând cont de faptul că are pensie de invaliditate nerevizuibilă.Multumesc,o zi bună va doresc.

Dorina ncl a scris:

Buna ziua.Mulțumesc frumos pentru răspuns.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 si cu completarile ulterioare mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Va trebui sa va adresati cjp.
Compensatia pentru atingerea integritatii se acorda cu respectarea prevederilor Ordin comun MMPS + MS nr. 450/ 850/ 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare
-SECŢIUNEA a 7-a Compensaţiile pentru atingerea integrităţii
ART. 63 Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale rămân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20-50%, exclusiv cazurile cărora li se recunoaşte, prin decizie, invaliditatea.
ART. 64 Compensaţiile pentru atingerea integrităţii se acordă doar dacă accidentul de muncă a antrenat o incapacitate temporară de muncă mai mare de 3 zile, conform definiţiei accidentului de muncă.
ART. 65 Compensaţia pentru atingerea integrităţii se acordă doar după încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă.
ART. 66 În vederea obţinerii compensaţiei pentru atingerea integrităţii, persoana asigurată depune o cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, conform anexei nr. 13 la prezentele norme metodologice.
ART. 67
(1) În termen de 15 zile de la depunerea cererii, medicul expert al asigurătorului decide asupra acordării compensaţiei
pentru atingerea integrităţii, precum şi asupra cuantumului acesteia.
(2) În cazul în care medicul expert al asigurărilor sociale consideră că sunt necesare examinări ulterioare, poate dispune
efectuarea acestora.
ART. 68
(1) Grila privind acordarea compensaţiilor pentru atingerea integrităţii este prevăzută în anexa nr. 14 la prezentele norme
metodologice.
(2) Grilele cuprinzând procentajele privind reducerea capacităţii de muncă se stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conteaza vechimea in cazul pensiei de invaliditate? albertnoemi albertnoemi Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema mai ,,complicata\"? Am o cunostiinta, are probleme cardiace si ar vrea sa se pensioneze pe caz de boala. A ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)
Boli profesionale oleinicmarcel oleinicmarcel am boala profesionala din 2003 bat drumurile pe la usile cnpas si imi refuza dosarul pentru indemnizatia de atingerea integritati pe motivele de aberatii ... (vezi toată discuția)