avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Grupele 1 si 2 taiate din 1 aprilie 2001 la o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Grupele 1 si 2 taiate din 1 aprilie 2001 la o intreprindere metalurgica

Buna, lucrez la o int.metalurgica (otelarie) in acelasi loc de munca din 1978 si din 1 apr 2001 s-au taiat grupele. pe parcurs am fost privatizati de 2 ori dar patronii nu au dat grupe la int noastra desi la alte int ale aceleiasi firme se acorda . Va intreb daca e corect sa nu acorzi grupe la o otelarie unde cred ca se stie cum se lucreaza si de ce nu sant patronii obligati la acordarea lor ? Sau nu depinde de ei? Cum am putea sa facem sa ni se redea grupele eventual recunoasterea lor din 1 apr 2001?
Va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Lamax , utilizator 18:20, 14 Aprilie 2014
Nu prea mai aveti cum sa obtineti asa ceva, deoarece angajatorul dvs trebuia sa intocmeasca documentatia respectiva si sa solicite avizul ITM-ului pentru incadrarea locului de munca in conditii deosebite sau speciale de munca.

Potrivit art.3 din H.G. nr. 261 din 22 februarie 2001, încadrarea locurilor de munca în conditii deosebite se face în cadrul urmatoarei metodologii, alcatuita dintr-o succesiune recomandata de operatiuni specifice si care constau în:
a) nominalizarea în vederea încadrarii locurilor de munca în conditii deosebite si stabilirea criteriilor aplicabile pentru aceasta încadrare, care se face de angajator împreuna cu sindicatele reprezentative potrivit legii sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, în cadrul Comitetului de securitate si sanatate în munca, acolo unde acesta este înfiintat;
b) expertizarea locurilor de munca din punct de vedere al protectiei muncii;
c) efectuarea determinarilor de noxe profesionale, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1); buletinele de determinari trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date: unitatea, sectia, atelierul, locul de munca, noxa profesionala, valoarea masurata, valoarea limita admisa, metodele de masurare;
d) solicitarea de catre angajator de la institutiile abilitate de Ministerul Sanatatii si Familiei a listei cuprinzând bolile profesionale înregistrate sau a listei cuprinzând efectuarea controlului medical pentru personalul care lucreaza în locuri de munca în conditii deosebite, pentru determinarea raspunsului specific al organismului;
e) efectuarea evaluarii locurilor de munca nominalizate la lit. a), care se face de angajator împreuna cu sindicatele reprezentative potrivit legii sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, în cadrul Comitetului de securitate si sanatate în munca acolo unde acesta este înfiintat, conform anexei nr. 2 sau 3;
f) stabilirea masurilor tehnice, sanitare si organizatorice de protectie a muncii corespunzator conditiilor de munca si factorilor de mediu specifici locului de munca;
g) obtinerea avizului inspectoratului teritorial de munca în conformitate cu prevederile art. 4;
i) stabilirea locurilor de munca în conditii deosebite în conformitate cu art. 19 alin. (4) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale."

De asemenea, potrivit reglementarilor cuprinse în legea nr. 19/2000 in vigoare la data respectiva, avizul inspectoratului teritorial de munca este obligatoriu pentru încadrarea locurilor de munca în conditii deosebite.

Prevederile art 4 din H.G. nr. 261 din 22 februarie 2001 dispun urmatoarele:
(1) Avizul inspectoratului teritorial de munca pentru încadrarea locurilor de munca în conditii deosebite va cuprinde si se va acorda în baza urmatoarelor documente:
a) determinarile de noxe, efectuate de laboratoare abilitate prevazute în anexa nr. 1, care se fac numai în prezenta inspectorilor de munca, certificând ca la data efectuarii acestora s-au aplicat masurile tehnico-organizatorice pentru normalizarea conditiilor de munca, ca toate instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal, conform proiectului, si ca procesele tehnologice se desfasoara în conditii normale;
b) constatarile efectuate de inspectoratele teritoriale de munca, ce vor fi consemnate într-un proces-verbal si vor face referire directa la respectarea prevederilor Normelor generale de protectie a muncii, Normelor specifice de securitate a muncii si ale celorlalte acte normative din domeniu;
c) copii de pe lista cuprinzând bolile profesionale sau sinteza analizelor medicale si fisa de evaluare prevazuta în anexa nr. 2 sau 3.
......

În practica judiciara s-a statuat ca , in conditiile în care nu a fost respectata metodologia prevazuta de H.G. nr. 261 din 22 februarie 2001, încadrarea în grupa II de munca pâna în anul 2001 si existenta unui nivel ridicat de noxe nu sunt criterii suficiente pentru încadrarea locurilor de munca în conditii deosebite (Sentinta nr. 3564/15.03.2011 a Tribunalului Dolj, Sectia Conflicte de munca si Asigurari Sociale)

Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Astept un raspuns concret dodorel62 dodorel62 Am lucrat ca inginer conducator formatie de lucru pe circuit de carbune avand schimb din anul 1992 si pana in anul 2007,dupa care am trecut ca inginer la ... (vezi toată discuția)
Contabil ferma - grupa a ii a???? Monica H. Monica H. intrebare: o persoana care a lucrat ca si contabil de ferma agricola beneficiaza de grupa a II a de munca??? in ce conditii (temei legal)??? multumesc. (vezi toată discuția)
Determinari de noxe profesionale adelinasi adelinasi Buna ziua, La ce interval de timp se fac determinarile de noxe profesionale? Mentionez ca societatea nu a mai introdus echipamente noi de munca si ultimele ... (vezi toată discuția)