avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... determinari de noxe profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

determinari de noxe profesionale

Buna ziua,
La ce interval de timp se fac determinarile de noxe profesionale? Mentionez ca societatea nu a mai introdus echipamente noi de munca si ultimele determinari de noxe au fost facute in luna iulie 2014. Avem conditii normale de munca si am fost in limitele legale de cand exista societatea pe piata.
Daca se poate sa imi comunicati si articolul care prevede periodicitatea efectuarii acestor determinari. Am cautat pe internet prin fel si fel de OUG siHG si nu am gasit nimic.#-o #-o
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 00:26, 23 Septembrie 2016
Conform Hotararii 261/22.02.2001
Art.3, al.1, lit c, face trimite la Art. 4 alin. (1);
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2016
Batrinu Ionut, Consultant resurse umane
Din acele articole nu reiese la ce interval de timp trebuiesc efectuate determinarile de noxe. Mentionez ca sunt conditii normale de munca si ultimele determinari au fost facute in luna iulie 2014 si de cand s-a infintat societatea am fost in limitele legale si de la ultimele determinari nu au mai fost introduse echipamente de munca sau utilaje noi.
A:)stept un raspuns.
Va multumesc.:)
Nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns?:((
Nu exista o periodicitate a determinarilor de noxe, ele se fac pentru ca angajatorul sa se asigure ca riscul pentru securitatea şi sanatatea lucratorilor in procesul de munca, indus de un agent chimic periculos, este eliminat sau redus la minimum. In cazul in care se constata prezenta agenţilor chimici periculosi la locul de munca peste valorile limita biologice tolerabile de lucratori, angajatorul trebuie sa evalueze orice risc referitor la securitatea şi sanatatea lucratorilor, care decurge din prezenta acestor agenţi chimici. Atata timp cat conditiile nu s-au schimbat nu este necesara o actualizare a evaluarii si deci nu este necesara o alta determinare de noxe.Evaluarea riscului poate include o justificare a angajatorului referitoare la faptul ca natura şi amploarea riscurilor datorate agenţilor chimici nu necesita o alta evaluare detaliată a riscului in cazul in care valorile limita de expunere profesională sau valorile limita biologice naţionale nu sunt depasite.
Evaluarea riscului si implicit determinarea noxelor se actualizeaza, in special, daca s-au produs schimbări semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii starii de sănatate a lucratorilor fac necesar acest lucru.
De regula, periodicitatea/ programarea pe locuri de munca/ posturi de lucru a determinarilor de noxe se mentioneaza intr-o anexa la contractul colectiv de munca intocmit la nivel de firma. Periodicitatea efectuarii de noxe profesionale trebuie sa tina cont de raportarile periodice (trimestrial/ semestrial/ anual) care se fac la ITM, raportari legate de imbunatatirea conditiilor de munca si stadiul de realizare a masurilor prevazute in programele de prevenire si protectie din domeniul ssm intocmite la nivel de firma.
Determinari de noxe se vor executa obligatoriu, in afara programarii din anexa la CCM si in cazurile mentionate de utilizatorul inspector SSM.
Respectiva anexa din CCM constituie si program de lucru pentru laboratorul propriu de toxicologie daca firma are laborator prevazut in organigrama.
Determinarile de noxe profesionale faceau parte din documentatia pe care firma o depunea la ITM/ Inspectia muncii, anual, pentru obtinerea avizului pentru locuri de munca incadrate in conditii deosebite de munca conform prevederilor HG nr.261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (HG emise anual pana in 2015).
In prezent se respecta periodicitatea avizelor mentionata in HG nr. 1014/ 2015 (abroga vechile prevederi) care stabileste o noua metodologie de reinoire avize pentru locuri de munca incadrate in conditii deosebite. Avizele deja reinnoite conform metodologiei actuale sunt valabile pana cel tarziu la 31.12.2018. Determinarile de noxe profesionale fac parte in continuare din documentatia pentru reinnoire avize care se depune la Inspectia muncii.

Alte discuții în legătură

Conditii deosebite NicolaeManea NicolaeManea In situatia in care buletinele de determinări de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, se incadreaza in valorile-limită de expunere ... (vezi toată discuția)
Determinare noxe chimice la locurile de munca Anca1967 Anca1967 care este periodicitatea determinarii noxelor chimice la locurile de munca ( anual, la schimbarea tehnologiei..) (vezi toată discuția)
Determinari noxe big_clauus big_clauus Cine solicita determinarile de noxe intr-o unitate, cine e obligat sa le solicite, cine le plateste? (vezi toată discuția)