avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cost agent termic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cost agent termic

Buna ziua,as dori(daca se poate )sa-mi comunicati cum ar trebui sa procedez in urmatorul caz:in blocul din sectorul 5 in care locuiesc aproximativ 40%din proprietari sunt debransati de la RADET si niciodata nu au platit caldura din partile comune si nici cota de caldura radiata de instalatia de incalzire.Am sesizat in nenumarate randuri Presedintele si firma de administrare si nu s-a luat nici o masura.Am sesizat si serviciul Asoc de Prop.din primarie(si anul trecut,si acum )si am primit urmatorul raspuns:Urmare a sesizarilor Dvs inregistrate la Primaria sectorului 5 su nr.......... si a discutiei purtate cu presedintele asociatiei,va comunicam urmatoarele:"1-reprezentatul asociatiei sustine ca nu s-a putut lua cicio hotarare cu privire la modul de repartizare a consumului de energie termica(caldura)pentru partile comune;2-reprezentantul primariei a atentionat presedintele asociatiei pentru convocarea unei adunari generale in cadrul careia sa se discute si sa se hotarasca modul de calcul al intretinerii cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari''.Raspunsul este semnat de Director Executiv si Viceprimar...
Si acum va intreb:mai este de actualitate Legea230/2007;HG1588/2007;Ordin ANSRC343/2010;si daca da...cui sa ma mai adresez pentru reglementarea unei astfel de situatii?Cine trebuie tras la raspundere pentru aceasta si de catre cine?Multumesc,gigiraut@yahoo.com
Acele cheltuieli pentru partile comune nu sunt puse in lista sau sunt si respectivii nu le platesc? Ar fi util daca ati exemplifica un pic modul de calcul.
Inclin sa cred ca nu aveti repartitoare pe calorifere, altfel firma de calcul ar fi prevazut cota de plata pentru caldura si la apartamentele deconectate.

Daca s-ar dori rezolvarea problemei, atunci s-ar convoca o AG in care sa se hotarasca procentul din factura alocat spatiilor comune si tevilor verticale, iar aceasta parte sa fie repartizata tuturor apartamentelor in functie de cota-parte indiviza.
Altfel, fara o hotarare a AG, administratorul nu poate repartiza nimic celor deconectati.

Ordinul 343/2010 se refera la apartamentele contorizate cu repartitoare. Si, da, este in vigoare, ca si Legea 230/2007.

Raspunsul primariei este corect. Problema se rezolva in cadrul asociatiei, cu proprietarii din asociatie si cu conducerea asociatiei.
Daca actuala conducere nu are curajul sa provoace rezolvarea problemei, adunandu-i pe proprietari si punandu-i sa hotarasca asupra acesteia, nu vad cum ar putea cineva din afara sa hotarasca in locul lor.
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
elga50, moderator
1-reprezentatul asociatiei sustine ca nu s-a putut lua cicio hotarare cu privire la modul de repartizare a consumului de energie termica(caldura)pentru partile comune;



In conditiile in care norme in vigoare ,nu mai este necesar suplimentar dispunerea de hotarare cu privire la repartizarea consumului de energie termica
HG nr 1588/2007 Sectiunea 5 - Repartizarea cheltuielilor pe beneficiari


Art. 48
Cheltuielile pe beneficiari reprezinta cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiaza in mod individual proprietarii, toti sau in parte, gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari.

Art. 49
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune - boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea ajutoarelor banesti; gestiunea contractelor cu caracter individual; intretinerea interfonului si a partii de instalatie din interiorul apartamentului; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie termica, in cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apa si incalzire; alte servicii individuale catre proprietari.


Art. 50
(1) Cheltuielile pe beneficiari se repartizeaza conform valorii care revine fiecarui beneficiar in cauza.
(2) Pentru proprietarii care beneficiaza de anumite servicii si determina consumuri suplimentare, in conditiile in care nu exista nicio interdictie legala in acest sens, calculul cotei de contributie aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice in vigoare sau, in lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, in functie de cantitatea consumata.

Multumesc pentru lamuriri;si pentru @blocexpert pe listele de intretinere nu exista rubrica de cheltuieli comune de incalzire,factura de caldura este achitata exclusiv de catre apartamentale bransate RADET;si da nu avem repartitoare decat contor de intrare energie termica,avem calorifere in spatiile comune si uscatorii.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
elga50, moderator
@gigiraut a scris:

Buna ziua,am revenit cu 'noutati'la repartizare cost agent termic din 13.04.2014 si iata care sunt acestea:am trimis o petitie catre ANRSC cu aceleasi intrebari pe care le-am formulat pe acest forum,iar raspunsurile sunt:
-1.Contributia la plata cheltuielilor comune este o obligatie legala ce revine fiecarui proprietar de apartament sau spatiu cu alta destinatie dintr-un condominiu,in conformitate cu disp.art.38 alin.(2) din Legea 325/2006.
-2....in cazul in care nu sunt montate repartitoare de costuri,repartizarea trebuie sa respecte prevederile art.11 alin.(3) si art.12 alin(2) din Ordinul presedintelui ANRSC privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice nr.483/2008.
-3....in cazul in care nu sunt montate repartitoare de costuri,conf.prev.art.32 alin(2) din Normele de aplicare a Legii 230/2007 aprobate prin HG 1588/2007,repartizarea cheltuielilor sau a obligatiilor financiare pe fiecare proprietate individuala revine administratorului.Totodata,in cazul in care presedintele asociatiei de proprietari constata ca exista nereguli in repartizarea costurilor energiei termice,se poate adresa compartimentului energetic din cadrul primariei,care detine atributii de control al modului de desfasurare a activitatii privind repartizarea costurilor energiei termice in condominii,conf.art 9 lit g) din Legea nr 325/2006.
-4. Am obtinut o copie a ultimului Referat Tehnic de Debransare din bloc datat 03.06.2011 din care citez:
A.DATE PRIVIND APARTAMENTUL DEBRANSAT:
SET radiatoare apartament = 8,6mp
SET coloane apartament = 1,7mp
SET total apartament = 10,3mp
B. scara bl....este compusa din 54 apartamente din care debransate in nr.18 ap.
-sarcina termica initiala Qi = 241.871w
-sarcina termica calorifere parti comune: Qi = 12.800w
-sarcina termica coloane parti comune: Qi = 57.274w
-procent parti comune conform proiect:32%
-sarcina termica dupa debransari anterioare: Qi = 162.829w
-sarcina termica ce va ramane dupa debransarea ap.....:Qi = 158.281w
C. Date provind parametriitermici.............s.a.
Asadar,la acest moment(ca si pana acum) toata caldura este suportata integral de apartamentele Bransate la RADET! Degeaba am sesizat firma de administrare,presedintele,serviciul As.de Prop.din primarie(al carei raspuns l-am citat in postarea anterioara) si caruia anul trecut i-am sesizat toate acestea si
i-am mai si cerut o expertiza financiar-contabila la Asociatie si si sesizarea organelor de cercetare;si??? .Mentionez ca nu am nimic personal cu cei care
si-au montat centrale si nu vor sa puna la dispozitie nici un act nimanui si au hotarat ca daca s-au debransat nu au nici o obligatie.
Deci,ce ar fi de facut? Cui ar trebui sa ma adresez?-Insatantei(cum mi-au raspuns cei de la RADET)?

Alte discuții în legătură

Repartizare cost agent termic: revenire din 13.04.2014 gigiraut gigiraut Buna ziua,am revenit cu \'noutati\'la repartizare cost agent termic din 13.04.2014 si iata care sunt acestea:am trimis o petitie catre ANRSC cu aceleasi ... (vezi toată discuția)
Renunt la repartitoare goby goby Suntem 52 de apartamente si toate au repartitoare.Firma cu care avem contract de cativa ani buni ne obliga sa schimbam repartitoarele pentru ca li s-au uzat ... (vezi toată discuția)
Repartitoare in apartament debransat Ngabim Ngabim Am cumparat un apartament debransat din 2002 la care am gasit repartitoare pe caloriferele debransate. Culmea e ca se plateste serviciu de exploatare pe aceste ... (vezi toată discuția)