avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata preavizului

Sunt angajat la o firma si doresc sa plec. Am instiintat firma in data de 07.04.2014 printr-o cerere ca imi dau demisia. Seful a confirmat ca in data de 18.04.2014 vom semna un contract, in care este inclus si preavizul, cu lichidarea la zi, art.81, lit 7.

Daca in data de 18.04, seful semneaza doar un contract de demisie si incepand cu acea data incepe preavizul (pe motiv ca nu a gasit persoana care sa ma inlocuiasca), eu pot pleca?

In cazul in care nu doresc sa semnez acest contract fara preaviz inclus, iar angajatorul nu este de acord cu un alt contract in care este inclus preavizul, ce pot face in aceasta situatie???? Deasemnea, este posibil (conform zvonurilor din firma) ca angajatorul sa nu faca lichidarea la zi corect, ci sa-mi sustraga din bani pe varii motive. Cum pot actiona??


In asteptarea raspunsului dvoastra urgent..
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 14 Aprilie 2014
Daca v-ati depus demisia in data de 07.04.2014 (sper ca ati primit numar de inregistrare!), atunci preavizul trebuia sa inceapa din 08.04.2014. Daca in CIM aveti preaviz de 15 zile lucratoare, atunci ultima zi de preaviz este 29.04.2014, iar pentru 20 de zile lucratoare ultima zi este 07.05.2014.
Demisia nu este cerere si nu trebuie aprobata de angajator, doar inregistrata.
In perioada de preaviz aveti drepturi ca orice salariat, inclusiv la concediu de odihna, in masura in care nu l-ati efectuat deja.
"Contract de preaviz" nu exista, cred ca angajatorul va abureste. Singurul lucru pe care trebuie sa vi-l dea este decizia de incetare a CIM la data terminarii preavizului.
La incetarea CIM trebuie sa va plateasca eventualul concediu de odihna neefectuat.

Daca nu va platesc toate drepturile salariale, puteti face o reclamatie la ITM, dar pentru recuperarea acestora trebuie sa-i dati in judecata.


Codul muncii prevede:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Daca plec inainte de expirarea preavizului, adica mai devreme cu o saptamana, care sunt consecintele?

Multumesc pentru raspuns
1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).

3. De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

4. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere

5. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

6. Retinerile din salariu nu pot fi efectuate decat daca exista :
- o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

- un acord al partilor , potrivit art.254 alin.3 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta art 81 si art 55b codul muncii tudordan83 tudordan83 Buna ziua, Doresc sa stiu care este diferenta dintre articolele 81 si 55 b din Codul Muncii. De ce doresc sa stiu acest lucru? Mai exact o sa va expun doua ... (vezi toată discuția)
Demisie art.79 ioan-s ioan-s Buna seara. Am plecat de la vechiul loc de munca prin demisie fara preaviz iar pe decizia de incetare apare art.79 alin 1 . Ma intereseaza daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca dorintanase2005 dorintanase2005 Buna, De doua luni nu sunt platit la firma la care lucrez.Mentionez ca administratorul la incheierea contractului de munca pe perioada nedeterminata nu mi-a ... (vezi toată discuția)