avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie si schimbare nume minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie si schimbare nume minor

buna seara,
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: am un copil de pana in 2 ani cu un cetatean roman, noi nefiind casatoriti. eu locuiesc in tara iar el in strainatate. Din cauza mai multor neplaceri m-am decis sa ma despart. vreau sa stiu ce sanse am sa obtin custodia copilului in cazul in care eu nu lucrez momentan, dar am o locuinta pe numele meu,iar el lucreaza in strainatate, dar nu are de moment o locuinta la numele sau. tatal copilului ma ajuta financiar cu ce poate, dar nu se implica in viata copilului,adica intr-un an de zile l-a vazut doar de cateva ori on-line doar pentru ca eu am insistat, desi sustine ca-l iubeste. eu imi doresc enorm sa faca parte din viata copilului, dar am ajuns la concluzia ca nu e bine sa-l fortez, adica se cer pensie alimentara si program de vizita. Prefer sa am custodie totala (sau cum se numeste...) sa-l trec pe numele meu si sa mi-l cresc singura. as dori sa-mi spuneti,ce sanse am sa obtin custodia si daca pot sa-l trec pe numele meu. sau ce ar fi mai bine pt copil, tatal lui nefiind un om rau,doar pasiv... singura mea teama ar fi sa nu fac o greseala atunci cand voi cere sa-mi despart definitiv copilul de tata,dar prefer sa-l cresc singura decat sa mai aiba un contact cu tatal care il va dezamagi continuu pe plan emotional.
va multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:24, 26 Mai 2014
Buna seara,

Puteti deschide proces in instanta pentru exercitate autoritate parinteasca in mod exclusiv. Regula in materie civila este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti, insa, in eventualitatea in care tatal este de acord nu veti intampina probleme.
Daca insa tatal se va opune atunci instanta va decide in favoarea ambilor parinti.
Plata pensiei alimentare (contributia la cresterea si intretinerea minorului) nu este un drept de care sa dispuna mama, asa incat, fiind un drept al copilulu,i instanta il va acorda. Ca atare aveti posibilitatatea sa va intelegeti cu tatal asupra sumei sau sa lasati instanta sa decida.
Faptul ca va puneti problema cum sa procedati spre a fi benefic copilului ma bucura, tocmai de aceea va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat pentru a primi toate informatiile necesare si sa luati cea mai buna decizie inainte de a porni orice demers.
Numai bine!
Si cu numele ce aveti, ce legatura are numele cu exercitarea drepturilor parintesti ? Nu veti obtine dreptul de a exercita singura autoritatea parinteasca si un proces nu ar schimba cu nimic situatia de fapt. Locuinta copilului ar fi la dvs, cum e si acum si nimeni nu vrea sa schimbe situatia, autoritatea parinteascao veti exercita in comun, ceea ce cam facti mai mult sau mai putin si acum, oricum nu-l va responsabiliza pe tata o hot judecatoreasca.. iar pensie, daca nu ii puteti afla veniturile, va fi stabilita raportat la salariul minim pe economie.. si chiar si asa e destul de greu de obtinut daca tata nu vrea sa plateasca. Mai bine lasati situatia asa cum e si vedeti maib tarziu.. poate lucrurile se vor mai schimba pe masura ce copilul se mareste.
Practic vreti sa deschideti un razboi (trebuie sa dovediti ca tatal e incapabil sau nu doreste sa ia decizii pentru copil atunci cand acesta are nevoie) ca sa obtineti ceea ce aveti in prezent.
Va cresteti copilul singura in prezent. Ce altceva mai aveti nevoie?
La cum il descrieti pe tata va va da acrodul pentru orice veti avea nevoie in legatura cu copilul. Poate cand va mai creste copilul (peste 3-5 ani asa) se va implica mai mult in viata lui.
Cel mult puteti incheia un acord la notar in legatura cu domiciliul copilului (la dvs, ca in prezent).
Daca tatal este de acord (cred ca) puteti sa-i schimbati si numele in numele dvs.
acord pentru stabilirea domiciliului la notar fara divort nu exista ca nu are temei legal
av.antoanelageaman a scris:

acord pentru stabilirea domiciliului la notar fara divort nu exista ca nu are temei legal


Oamenii nu sunt casatoriti..
iar @mirebire zice asa:
Cel mult puteti incheia un acord la notar in legatura cu domiciliul copilului (la dvs, ca in prezent).



De ce credeti ca un astfel de acord nu ar putea fi autentificat la notar fara sa fie vb si de un divort?
Practic, nu notarul stabileste domiciliul copilului , ci tatal da o declaratie ca e de acord ca fiul sa locuiasca cu mama la adresa respectiva sau parintii stabilesc impreuna in fata notarului.. e adevarat ca nu prea are sens cat exista intelegere, dar nu inteleg de ce nu se poate.

Art. 496
(1) Copilul minor locuieste la parintii sai.
(2) Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.

In opinia mea nu e vb de un acord de mediere in sensul legii medierii, nu s-a mediat nimic..
Acordurile de mediere încheiate de părţi, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exerciţiul drepturilor părinteşti, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor şi stabilirea domiciliului copiilor, îmbracă forma unei hotărâri de expedient.

Alte discuții în legătură

Renuntare autoritate parinteasca AncaM78 AncaM78 Buna ziua, Sunt mama unui baietel de 1 an, recunoscut de tatal lui, cetatean american, rezident in Germania. Nu suntem casatoriti. Copilul a fost nascut in ... (vezi toată discuția)
Custodia totala nefiind casatorita Alexa08 Alexa08 Buna seara...as avea si eu o intrebare.nu sunt casatorita si nici nu am fost dar am un copil de 3 luni iar tatal copilului este plecat din tara la recunoscut ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)